Grillad majs med en klick kryddsmör hör till en av mina absoluta sensommarfavoriter. Nu finns det fin färsk majs att köpa och för oss som odlat den själv sen i våras blir det en riktig skördefest. Jag grillar den med blasten på vilket gör att den blir mjuk och fin samtidigt som den får gå en stund avklädd för härlig grillsmak. Lyxigt gott och samtidigt rejält och rustikt!
Genom att lägga majsen i blöt drar den in mycket vatten som sedan leder till att den blir ångad på grillen. Majskornen blir alltså mjuka utan att torka ut på grillen och är sedan redo att grillas på snabbt för smak och färg.
Fyll gärna grillen med andra goda grönisar i säsong som paprika, lök, zucchini och aubergine. Det är toppen att stoppa i kylen med och ta fram som tillbehör till olika rätter och sallader. På så vis utnyttjar du grillen maximalt när den ändå tänds.
Grillad majs- gör så här:
- Lägg kolvarna i blöt med blasten på minst 15 minuter.
- Grilla kolvarna så blasten får rejäl färg runtom i minst 10 minuter. Har du väldigt hög värme på grillen så grilla tills färgen blir sotig och fin och lägg sedan bredvid glöden och grilla indirekt resten av tiden.
- Skala av blasten men låt den sitta kvar som ett handtag.
- Grilla den skalade majsen tills den har fin färg runt om.
- Njut majsen nygrillad med salt och smör, gärna ett gott ört- eller tryffelsmör.
Jag tycker att det är fantastiskt gott med ett enkelt smör på vitlök och bladpersilja till. Tillsammans med några nykokta bönor eller en god bit ost och sallad så är jag supernöjd. Det är också fint att servera på tapasbordet med grillade padrones och patatas bravas.
Smaklig spis!
Om du inte odlat majs tidigare men blir sugen nu så hittar du min guide här.
/Maria
Fler skörderecept och relaterade inlägg:
- Gazpacho med zucchini- extra krämig kall tomatsoppa med sting
- Krämig tomatsoppa på färska tomater utan mejerier
- Slät soppa på grönsaker- nyttigt gott och snabblagat
- Zucchiniplättar i två tappningar
- Grillad squash med citron-perfekt att spara i kylen
- Äppelmos utan socker och tillsatser på två enkla sätt
- Röd vinbärssaft med vanilj- frisk och svalkande för varma dagar
- Odla majs- mina bästa tips från sådd till skörd
- Grundrecept på näringstät grön smoothie som är frisk och mättande
- Rabarbersylt- sommarsmak på burk
- Syrliga sega fruktremmar på sommarens skörd
- Rabarbersaft- barnens sommarfavorit med apelsin eller vanilj
- Arkiv odlingskalender- månad för månad