Odla majs- mina bästa tips från sådd till skörd

Att odla majs är roligt, enkelt och i slutändan otroligt gott. Dessutom är majsen så snygg i köksträdgården och ger en härlig djungelkänsla med sitt frodiga växtsätt. Helt klart en av barnens favoriter att följa genom säsongen. Har du inte testat att odla majs tidigare så tycker jag absolut du ska avsätta lite plats för denna odlingsvärda goding. Här kommer mina bästa tips.

Majs ingår i gräsfamiljen och plantorna är därmed smala och höga med ursprung från mellan- och sydamerika. Med ett gynnsamt läge och gott om näring och vatten kan plantorna därför odlas ganska tätt. Därför passar den för den lilla likaväl som för den stora köksträdgården och bidrar med struktur genom sitt höga växtsätt. 

Det finns olika typer av majs; sockermajs, mjölmajs och popcornmajs. Dessvärre gäller det att hålla sig till en sort av en typ då majsen annars korspollinerar och resultatet blir dåligt. Har du flera odlingar? Grattis då är det bara att testa en sort på varje ställe.

Jag har tidigare odlat sockermajs som är den sorten du äter och som detta inlägget gäller. I år ska vi dessutom odla popcornmajs i radhusträdgården på barnens bestämda begäran.

Odla majs steg för steg

Sådd

Det är dags att så majsen inomhus i mars/april. Beroende på hur högt upp i landet du bor och hur god plats du har för förodling inomhus sår du olika tidigt i tidsspannet. Jag vill så mina plantor minst sex veckor innan utplantering för att ge förutsättningar för en så god skörd som möjligt.

 • Så fröna ett och ett 3-4 cm djupt i pluggbrätte/småkrukor alt. bredså glest.
 • Placera på varm plats, gärna ca 25 grader. Mina gror över ett element.
 • Håll fuktigt och när fröna grott placera sådden något svalare och ljust.
 • När plantan kommit upp 5-10 cm plantera om i större kruka.
 • Ge näring regelbundet.

Majs går att så på friland i juni men detta skulle jag inte rekommendera om du inte bor i Skåne och odlar i optimalt läge. När jag har testat detta i zon 3 har plantorna för all del utvecklats fint, men mycket långsamt med väldigt dålig skörd som resultat.

Plantering

Det är viktigt att plantera majs i grupp och inte på rad. Honblommorna på kolvarna i bladvecken ska pollineras av hanblommorna i vippan i plantans topp. Pollen från hanblommorna faller sedan ned med hjälp av vinden och pollinerar honblommorna. Därför blir pollineringen bättre med plantorna tätt i grupp.

 • Vänta tills frostrisken är över med utplanteringen
 • Plantera majsen på samma nivå som den stått i krukan
 • Plantera 12-15 plantor i en pallkrage eller med ca 20 cm mellan plantorna och 40 cm mellan raderna på friland.

Eftersom han och honblommor på samma planta inte alltid är helt i fas finns risk för otillräcklig pollinering. Står fler plantor tätt ihop ökar chansen för god pollinering. För att alla korn i majskolven ska utvecklas krävs att varje strå på honblomman får pollen på sig. Därför är det bra att picka lite lätt på plantorna då och då så ett lätt pollenmoln bildas runt plantorna. Ett av barnens favoritsyssla i köksträdgården är att pollinerar majsen så här.

När plantorna är så här tätt planterade krävs det såklart bevattning vid behov och kontinuerlig gödning. Jag gödselvattnar med nässelvatten varje vecka och täckodlar plantorna för att behålla fukt och ge näring vilket ger väldigt fint resultat. Mina plantor står i enkelpallkrage placerad på jord. Pallkragen är grundad med sly och trädgårdsavfall och toppad med jord och näringsrik bokashikompost.

Skörd

Det börjar närma sig skörd från augusti beroende på när sådden gjordes och hur sommaren varit. Skörda aldrig majsen utan att först ha kontrollerat en kolv först. Majsen är skördeklar när håret på kolvarnas topp har vissnat och blivit bruna. Då är det dags att försiktigt peta undan de skyddande lagren i kolvens topp och kika in. Kornen i toppen ska då vara gula och saftiga. Nu först är det äntligen dags!

Under goda odlingsförhållande får jag ut 2 kolvar på varje planta. Det kan ju låta lite men 30 majskolvar från en pallkrage tycker jag är fin utdelning.

Samplantering- att odla tillsammans med majs

Eftersom plantorna är högresta går det fint att odla något lågt växande tillsammans med majsen. Men eftersom majsen har ganska kraftiga och ytliga rötter krävs försiktighet vid plantering så att inte rötterna skadas. Jag föredrar att odla sallat och blommor vid majsens fötter. Dessa planterar eller sår jag direkt vid utplantering och mitt i sommaren undviker jag att gräva och direktsår sallaten i omgångar. Vid torr sommar sår jag inte nytt efter första sallatsskörden utan lägger tjockt lager täckmaterial.

Länkar till  inlägg relaterade till att odla majs:

Hoppas att du blir sugen på att testa om du inte odlat majs tidigare. Jag tror du kommer bli en biten majsodlare.

Allt gott!

/Maria

 

27 svar på ”Odla majs- mina bästa tips från sådd till skörd”

 1. Jag har fortfarande min majs inomhus i soligt fönster då det är så kallt ännu, trots mitten på maj. Min största majsplanta är nu 70 cm hög och har börjat få ax. Den andra plantan ligger långt efter. Sen har jag en ny omgång på 8 plantor som nu är ca 8 cm. De ska planteras i ett badkar utomhus när det känns riskfritt från kyla. Har hört de är känsliga för omplantering? Sant? Törs ej byta kruka på min stora. Kommer denna stora plantan att ha ”vuxit över” när de andra börjat komma ikapp? Den är så fin men ensam. Kan man ha dem lite svalt på inglasningen?

  1. Jag tycker omplanteringen är mest kritisk inomhus om det finns glupska sorgmyggor och lite ont om ljus annars tycker jag det brukar gå bra. Du får väl hjälpa till lite med pollineringen om din ena planta ligger långt före. Jag har haft mina små ute i växthus under dessa kalla veckor pga fönsterrenovering inne och de har klarat det fint. Jag skulle sätta ut så fort det är frostfritt och i uterum blir det toppen. Var inte rädd att plantera om friska fina plantor, det ska mycket till för att de ska misstycka. Lycka till!
   /Maria

 2. Jag tänkte plantera ut mina majsplantor i frilandet idag men jag funderade på det där med rader och grupper. Ställer du dem flera stycken i en grupp och sedan avstånd till nästa grupp på en rad med 40 cm emellan raderna? Jag kanske läste slarvigt men jag förstod inte riktigt.

  1. Jo jag tänker att det ändå blir en typ av rader även i grupp. Tex att 30 plantor sätts i tre rader med ca 20 cm mellan plantorna och 40 mellan raderna men lite förskjutet så plantorna hamnar omlott. Eller så sätts de med jämna mellanrum bara över en yta med typ 30 cm mellan.

  1. Hej Anna, jag grundgödslar genom att gräva ned bokashikompost alternativt kogödsel innan plantering och sen gödslar jag med flytande näring varje vecka efter midsommar och framåt. Nässelvatten, vallörtsvatten eller kissvatten lite varierande efter vad jag har. Jag brukar också täckodla dem när de blivit lite större vilket också ger fin näring.
   /Maria

 3. Hej
  Första gången för mig att odla majs
  Har tänkt plantera plantorna längs med vår friggebod vägg. Är det ok..? 30cm x 300cm. Hår typ bara 7-8st

  1. Absolut, de kommer trivas fint där men hjälp till lite med pollineringen för säkerhetsskull.
   Hoppas på fin skörd för dig!
   /Maria

 4. Hej!
  I våras sådde jag majs i växthuset, men någon liten gynnare åt upp de flesta fröna!
  Kan det vara möss?
  Någon annan som råkat ut för detta?

  1. Oj, så tråkigt! Jag brukar så inomhus på våren för att jag tycker inte jag får fram tillräcklig skörd vid senare sådd och direktsådd. Har hört att fåglar brukar gilla majssådden men skulle inte förvåna mig om det även gäller mössen.
   Kanske testa under lock eller inne nästa år för att vara på säkra sidan 🙂
   /Maria

 5. Hej. Kan man vattna med näring redan nu när man har dom inne? Eller ska man vänta tills man planterar ut dom?

  1. Hej Maria, vattna gärna med näring inne några veckor efter sådd för kritiga plantor att plantera ut.

 6. Hej.
  Om ni får problem med att ni får en parasit som kommer in i toppen av majskolven, gör så här, Ta vanlig matolja en droppe när majsen får skägg, ohyran kvävs, och majsen är lika fin hela kolven. Upprepa någon gång mer. eftersom du inte vet vem som fått eller inte.

  1. Vilket bra knep Rolf! Det ska jag testa om jag får ohyra. En så länge har jag fått ha majskolvarna för mig själv bortsett från vildsvinen 🙂
   /Maria

 7. Hej! Mina plantor har fått torra blad. Det har utvecklats majskolvar, men många äldre blad är gula och torra trots god bevattning. Är det normalt?

  1. Hej, det har faktiskt inte hänt mina plantor vad jag kan minnas men det är ju slutet på säsongen så kanske att de har gett vad de har och börjar vissna nu. Tänker att det kan vara skillnad om du tex odlar i Skåne där säsongen kommer igång tidigare och är längre.
   Hoppas att du fick en fin skörd!
   /Maria

 8. Hej!
  Håret på mina kolvar har vissnat för längesen men majsen är ännu inte så gul. Ska jag låta dom stå kvar eller skörda iallafall? ?

  1. Hej, beroende på vart du bor i landet så kommer de inte mogna så mycket mer nu så jag skulle provskörda. Se bara till att koka eller blötlägg och grilla (du hittar recept på bloggen) så att de inte blir för torra vid tillagning.
   Det är ju lite svårt att bedöma graden av gulhet så jag skulle testa. God chans att de är fina.
   Lycka till!
   /Maria

  1. Hej! Jag har aldrig testat att odla majs i växthus men det tänker jag ska gå bra om du vill prioritera platsen för dem trots att de funkar bra ute. De är ganska köldkänsliga så jag skulle driva upp dem inne om du vill starta så tidigt men odlar du i väldigt gynnsamt klimat kan det nog tom funka med direktsådd. Kanske testa både och för att jämföra?

   Lycka till!

   /Maria

 9. Jag har en gammal åkerlapp vid sidan av mitt hus som det aldrig blivit något av. Jag tänkte ta en del av denna och odla majs på. ca 25×32 meter. Förstår jag dig rätt så blir det ca 60 rader med ca 160 plantor på varje rad, dvs ca 9600 plantor? Det låter väldigt mycket. Behöver jag odla glesare om jag ska göra en såpass stor odling?

  Tänkte ta en lika stor yta till pumpor och sedan har jag en lika stor yta kvar. Vad finns det för lättodlat som du kan rekommendera en nybörjare att satsa på där? 🙂

  Tack för en enastående sida!

  1. Oj, det är en rejäl majsodling. Vilken härlig idé! Mina rekommendationer om plantavstånd är för mindre ytor där jorden är väl preppad och kan få fram en stor skörd (tex välgödslad och lucker upphöjd bädd). För din stora yta kommer kornen att pollineras fint trots lite mer avstånd och du behöver dessutom lite mer radavstånd för att kunna gå i odlingen och komma åt plantorna. Jag skulle odla majs med i stor skala med 20-30 cm mellan plantorna och 70-80 cm mellan raderna alternativt odla i dubbelrader med 20 cm mellan varannan rad och sen 70-80 cm mellan varannan.

   För din sista odlingsyta skulle jag satsa på potatis- så gott och tyvärr är den i butik väldigt besprutad alternativt dyr om ekologisk. Satsa på olika sorter med olika lagringsduglighet så du kan äta hela året. Vår- och sommarpotatis blir klar tidigt men brukar bara hålla till nyår ungefär medan hös- och vinterpotatisen är god ändan tills nästa års skörd.

   Lycka till och meddela gärna hur det går 🙂

   /Maria

 10. Hej. Jag sådde köpta ängsblomsterfrön i ett par balkonglådor i början av juni (det var en kall maj i Stockholmstrakten) och döm av min förvåning när en majsplanta började växa i en av dem När den nästan slog i balkongtaket flyttade jag den till egen plastkruka på balkonggolvet. Det är sol på balkongen från tvåtiden på sommaren. Jag skakade lite på den ibland och pollinerat har den gjort, för det växer en väldigt smal majskolv. Nu är det kalla nätter här så jag tog in den idag (antagligen försent), i slutet av oktober. Den hade en del vissna (köldskadade?) blad som jag tagit bort. Tror du att den kan klara sig inomhus? Ska jag låta plantan vara (den når nästan upp i taket), eller kan man kapa den ovanför majskolven (fästet ca 1 m från golvet)? Eller är det inget att rädda och bara att kasta? Jag är helt fascinerad av det här, hade ingen aning om att majs kunde odlas i Sverige. ???

  1. Men så roligt att du har odlat majs av misstag bland blommorna Pia!
   Jag har aldrig odlat majs i kruka så jag vet inte hur väl den eftermognar inne men det är ju värt att försöka. Jag skulle inte kapa den för den behöver alla blad som kan och har lagrat energi. Även om du behåller bladen kan det vara så att ljuset inte riktigt räcker till för att mogna fram kolven tyvärr.
   Håller tummarna att du får den att mogna!
   /Maria

 11. Hej Maria. Jag har odlat majs i Stockholms trakten. De är nu 1 meter höga i en odlingsbänk. Jag kan se att det i klykorna börjar komma kolvar. Fråga: hur länge ska de vattnas och ge näring?

  1. Hej Cecilia, det låter som om din majs kan få svårt att hinna mogna klart om vi inte får en riktigt lång och varm höst innan frosten kommer. Men oavsett skörd så tycker jag alltid att de är så vackra att ha i odlingen 🙂
   Du kan ge lite näring och vatten (brukar behövas betydligt mer sällan nu) några veckor till medan kolvarna formas. Om det är så att du har direktsått dem så skulle jag förodla i april nästa år för lite tidigare och säkrare skörd.
   Lycka till!
   /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)