Minska risken för sorgmyggor och andra skadedjur på dina sådder

Minska risken för sorgmygg och andra skadedjur på dina sådder

Det krävs inte mycket för att ta kål på ett nygrott frö eller en liten skör planta. Det gäller därför att skydda dem mot skadedjur som sorgmyggor och ge dem de bästa förutsättningarna att klara eventuella angrepp. Friska, välmående plantor blir sällan angripna så det är bra att jobba förebyggande här.

Sorgmyggor

Sorgmyggor har varit ett gissel här hemma i vinter. Ni vet de små flugorna som påminner om fruktflugor men som hänger runt blomkrukorna och flyger runt lite slött och ryckigt. Tänker alltid att det ser lite ut som om de har varit i en vinflaska och hälsat på.

De små flugorna kan verka harmlösa men om du tittar noga så ser du att de gärna kryper runt på jorden och det är också där de lägger sina ägg. Larverna kalasar sen på organiskt material, dvs plantans rötter. För en stor planta är inte detta någon större fara men för de minsta plantorna med sina späda rötter kan det innebära bråd död.  Sorgmyggorna trivs i fuktig jord så försök att se till att inte övervattna eller att det står vatten kvar på krukfaten.

Minska risken för sorgmygg och andra skadedjur på dina sådder
Här är en blandning av äppelcidervinäger, lite honung och en skvätt diskmedel som sorgmyggorna drunknar i. De dras till ljusa färger så välj en ljus skål.

Får du ändå in sorgmyggor så se till att hålla nere antalet så gott det går för de förökar sig snabbt.
– Isolera plantor där du misstänker angrepp och ställ gärna en mumsig blandning bredvid för dem att drunkna i.

– Klisterremsor anpassade till ändamålet är också toppen då de lätt fastnar på dem.

– Du kan också locka upp larverna till ytan med hjälp  av en bit potatis som vittjas på hungriga larver med jämna mellanrum.

– Klisterremsor anpassade till ändamålet är också toppen då de lätt fastnar på dem.

– Köttätande växter hjälper glatt till att hålla beståndet nere bland plantorna.

– Det är också bra att låta jorden torka ut om plantan tål det. Förhoppningsvis klarar inte myggorna torkan och dör.

– Vid stora angrepp kan jag rekommendera att ta till dammsugaren även om det låter drastiskt.

– Det finns även nematoder att köpa som vattnas ut för att bekämpa kraftiga angrepp, men dessa har jag aldrig behövt ta till.

Sterilisera jorden

Den jord som jag misstänker kan ha fått besök av sorgmyggor steriliserar jag innan jag använder den till sådd och omplantering i förodlingen. Detta görs genom att köra den i ugnen ca 30 minuter i 120 grader. Jag fyller helt enkelt en stor gratängform ett par omgångar. Glöm inte att låta jorden svalna innan plantering.

Täcka sådden

Eftersom jag vet att jag har sorgmyggor i huset ser jag till att ha skydd för sådderna. Detta gör jag för att de inte ska sådden inte ska torka ut men också för att hindra att sorgmyggorna hittar till den fuktiga jorden. Glöm inte att göra små hål i plasten för att det inte ska bli för mycket kondens.

Nu håller vi tummarna för friska och frodiga plantor.

/Maria

3 svar på ”Minska risken för sorgmyggor och andra skadedjur på dina sådder”

  1. Hej! Vad härligt att du tyckte det var användbart och att du dragit igång chiliodlingen. Jag har några inlägg om att ta hand om frukterna (sök på chili) om du har lyxen att ha mycket.
    /Maria

    1. Jo, så är det men den jord som köps på påse skulle jag inte säga har ett så gynnsamt mikroliv som den som finns i odlingsbäddarna. För inomhussådderna behövs framförallt jorden som substrat och för näring och den påverkas inte. Mikrolivet i mina bäddar är jag däremot väldigt beskyddande om 🙂
      /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *