Vintersolstånd och ljusfest i julfestligheterna

Idag är det vintersolstånd då ljuset vänder tillbaka till oss. Vintersolstånd- jag blir glad bara av det vackra ordet. Hos oss firas julen precis som i de flesta svenska hem. Visst pratar vi en del om varför den firas och Jesus födelse men varken jag eller min man är troende kristna så julen handlar betydligt mer om de traditioner vi har skapat oss under åren inom familjen. Naturens kraft och kretslopp är däremot i fokus här hemma. Vi brukar till exempel göra en kreation av naturfynd som mossa, stenar och kottar istället för julkrubba. Just denna dag är därför sannerligen värd att firas i min bok.

Vintersolståndet värt att firas

Vintersolståndet kallas den tid då solen står som lägst på vår del av jordklotet. Idag blir alltså den kortaste dagen under året och natten till idag var därmed den längsta natten. Därefter blir det bara ljusare och ljusare fram till sommarsolståndet. Är inte det värt att fira så vet jag inte vad.

Även om det sista veckan innan julafton finns en del att pyssla med så tycker jag att vintersolståndet är värt lite uppmärksamhet. 

Enkel ljusfest

Vi bjuder hem vänner på enkel julmat och tänder ljus och tomtebloss till ljusets ära. Inte lika dramatiskt som under tiden före kristendomen, då denna dag var en viktig offerdag för att säkra att ljuset skulle återvända, men likväl härligt och mysigt. Det är lätt att förstå behovet av de gamla ritualerna. Det måste verkat magiskt att ljuset och därmed växtkraften återvände efter den långa mörkerperioden. Jag förespråkar inte offerritualer på något sätt ska läggas till men jag kan beundra respekten för de naturliga cyklerna de hade. Nuförtiden är det så många som lever alltför långt ifrån naturen att respekt, förståelse och tacksamhet för allt den ger oss glöms bort eller tas för givet. Idag är en bra dag att tänka på jordens kretslopp och fundera på hur vi kan bidra till att värna dem. Läs gärna inlägget om hållbara klappar vilket du kan läsa här.

Varje cell i min kropp skriker efter solenergi nu och visst gäller det att knapra D-vitamin en stund till men det känns väldigt trösterikt att det går åt rätt håll från och med idag. Visst är det värt att fira och kanske tända ett litet ljus?

Jul blir det ju ändå.

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *