Panzanella- Italiensk bröd- och tomatsallad perfekt i skördetid

Panzanella- Italiensk bröd- och tomatsallad

Panzanella är en av de godaste sallader jag vet och den tar mig dessutom till Italien efter bara ett par tuggor. Vi äter den ett par gånger i veckan när köksträdgården sprutar ur sig både gurka och tomat som tillsammans med brödet är huvudingredienserna i den här enkla och rustika salladen. Testa den du med!

Ingredienser Panzanella- 2 pers. som huvudrätt alt 6 pers. som tillbehör:

  • 2 tjocka skivor surdegsbröd- behöver inte vara färskt
  • 0,5 kg tomater- jag blandar gärna färg och storlek men ca 6 medelstora
  • I medelstor gurka- jag odlar ofta mindre så tar 2
  • 1 liten rödlök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 5 msk olivolja
  • svartpeppar nymald
  • 0,5 dl kapris
  • 1 näve oliver
  • 1 näve basilikablad

Gör så här:

  1. Blanda finhackad/mosad vitlök med vinäger och flingsalt och låt dra några minuter.
  2. Rosta brödet gyllene i brödrost eller ugn alternativt stek i olja eller smör i panna- skär eller riv i bitar.
  3. Dela tomaterna i grova bitar och löken i tunna månar.
  4. Skala gurkan och ta bort kärnor om de är grova och skär i bitar i storlek som tomaterna.
  5. Blanda bröd, tomat, lök och gurka i en skål med kapris, oliver och basilika.
  6. Droppa ned oljan i vinägerblandningen, rör ihop och häll sedan över salladen.
  7. Blanda allt i skålen och dra några varv med svartpepparkvarnen över.
  8. Låt gärna salladen stå och dra 15-30 minuter innan servering.
Panzanella- Italiensk bröd- och tomatsallad

Vi äter den här salladen ett par gånger i veckan i skördetid när nästan alla ingredienser kommer direkt från köksträdgården. Även om du inte odlar själv så är sensommar och tidig höst bra tid för den här rätten eftersom det då finns närproducerade grönsaker att få tag på i butikerna.

Surdegsbröd finns alltid här hemma, om inte färskt så finns det upp skivat i frysen. Jag bakar ett stort bröd varje vecka eftersom vi alltid vill ha tillgång till färskt bröd. När vi skär upp det första gången lägger vi alltid hälften i frysen för att ta fram och rosta senare till den här salladen, svampmackor eller liknande. Så praktiskt och toppen att göra även med köpt bröd innan det blir för torrt.

Länkar till andra goda skörderecept likt Panzanella:

Hoppas du blir sugen på att testa!

Allt gott

/Maria

2 svar på ”Panzanella- Italiensk bröd- och tomatsallad perfekt i skördetid”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *