Inlagd jalapeno är gott till det mesta och serveras gärna till tacos eller grillat här hemma. Odlar du jalapeno eller någon annan fin chili av medelstyrka är det här ett riktigt toppenrecept att testa. Du har säkert sett burkarna med inlagd jalapeno i butik men det är så enkelt och snabbt att fixa själv.
Det är toppen att använda frukter i olika mognadsgrad eftersom det blir snyggt, gott och det är precis så plantorna jobbar. Allt blir ju inte moget samtidigt och genom att blanda så blir det ändå ett gäng frukter att ta hand om samtidigt. Skulle du bara ha några få åt gången så kan du lägga dem i kylen för att vänta in fler frukter.
Receptet är superlätt att skala upp och ned beroende på hur stor din chiliskörd är. Dessutom är det inte noga på grammet hur mycket chili du har bara lagen täcker skivorna i burkarna sen.
Ingredienser inlagd jalapeno
- Jalapenos ca 300 g
- Äppelcidervinäger 2 dl
- Vatten 2 dl
- Socker 2 msk
- Salt 2 tsk
Gör så här:
- Skölj chilifrukterna.
- Skär chilin i ca 3 mm breda skivor.
- Blanda äppelcidervinäger, vatten, socker och salt i en kastrull och koka upp.
- Häll i chiliskivorna och låt småputtra under lock i 5 minuter.
- Häll upp på burkar med tättslutande lock och förvara i kyl.
Ökad hållbarhet på din inlagda jalapeno
Välj gärna lite mindre burkar till din inläggning om chilin inte har strykande åtgång eftersom de öppnade burkarna har lägre hållbarhet än de oöppnade. Dessutom är det bra att sterilisera burkar och lock först för bättre hållbarhet. Jag brukar sänka ned dem i kokande vatten en minut eller ta in dem i ugnen en stund på 180 grader (inga gummi- eller plastdetaljer bara).
Fler skörderecept i chilitider:
- Bevara chili- mina tre enklaste och snabbaste sätt
- Gör ditt eget chilisalt- lätt att dosera styrkan
- Smakrik tomatsås på ugnsrostade tomater
- Gazpacho med zucchini- extra krämig kall tomatsoppa med sting
- Krämig tomatsoppa på färska tomater utan mejerier
- Slät soppa på grönsaker- nyttigt gott och snabblagat
- Eftermogna tomater- utvärdering av tre metoder
Ha det gott!
/Maria
Du är
Bäst! Nu ska jag lära allt från dig:)) Tack!!!
Hihi, härligaste kommentaren Renata! Den tar jag med mig 🙂
God odlingslycka!
/Maria
Tack för alla tips! Du är verkligen inspirerande och har såna bra tips!
Hej Susanne, vad roligt att höra att du hittar mycket inspo här 🙂
/Maria