Årets julklapp TID och andra hållbara julklappar

Vikten av hållbara julklappar! Jag tycker att det är roligt med julklappar och känslan att ge bort något som någon verkligen uppskattar är verkligen härlig. Däremot är jag inte alls road av att bidra till resursslöseriet i slentrianmässig påfyllning av prylar hos de som redan har allt. Jag tror på att sansa sig lite i julshetsen. Försöka göra mer medvetna val i klappjakten. Alternativet till nyproducerat tar ofta lite mer tid, men att ge av sin tid är kanske den finaste gåvan av alla. Tid är ofta det dyrbaraste vi har och den kan ges i oändliga former.

Vi kommer kanske inte i land med alla klapparna men alla hållbara klappar som hamnar i säcken är en vinst. Jag känner mig extra inspirerad i år av att nätverket En köpfri dag lanserade just tid som årets julklapp. Dessutom är föreningen Medveten Konsuments kampanj “INGET NYP(roducerat) I JUL” väldigt tänkvärd och uppfriskande.

Faktisk tid

Att faktiskt ge bort sin tid till någon kan göras genom att erbjuda sin hjälp eller kunskap i olika form. Kanske ge bort ett presentkort på en tjänst du kan erbjuda. Det kan gälla barnpassning, trädgårdshjälp, matlagning eller något annat du är en fena på och som du vet att den andra skulle uppskatta. Kanske nåt du är duktig på som ni kan göra tillsammans under flera tillfällen så att det blir som en kurs i surdegsbakning, beskärning av äppelträd eller liknande.

Hemmagjort är tid och kärlek

Barnen brukar göra fantastiska kreationer av sånt vi har hemma och ge till mor- och farföräldrar, vilket brukar bli mycket uppskattat. Men det är inte bara en barngrej. Även om du inte är en fenomenal smyckesmakare eller möbelsnickare har du säkert mycket att erbjuda. Kanske är du duktig på att sy och kan göra fina vetevärmare av vintagetyger till frusna familjemedlemmar. Eller skriva ned dina bästa recept i en fin bok. Är du trädgårdsintresserad kanske du kan välja ut dina favoritfröer och skriva korta planteringsinstruktioner till någon som vill testa på att odla. Hemmagjorda ekologiska hudvårdsprodukter är en fin gåva som också är väldigt roligt att göra. Hos Naturskyddsföreningen hittar du enkla och bra recept här. Glöm inte att gör lite extra till dig själv bara!

Hembakat och hemlagat

Hembakat julgodis är något jag alltid ger bort på julen. Hemmagjord glögg är något annat. Odlar du grönsaker så är det ju en toppengrej att tänka på i skördetid, att lägga in i olja eller lag i fina burkar. Juliga sylter och marmelader med tex kanel eller ingefära blir också uppskattat. Eget te från sommarskördade örter i fina småburkar med etiketter är fint att ge bort. Kanske kan du köpa ekologiska svenska grönsaker som är i säsong nu och göra syrade grönsaker. Vitkål, rödbetor eller morötter blir fantastiskt gott och är fint att ge bort i burk. Eller varför inte göra en extra stor sats av min goda vinterdryck med ingefära och citron inför jul. Som att ge bort hälsa på flaska. Extra fint blir det om du skriver ned receptet på det du ger bort på ett fint kort.

Bättre begagnat

Kanske har du prylar hemma som du vet skulle uppskattas som julklapp av någon annan. Eller kan du ta ett varv i någon bra secondhand butik efter den perfekta julklappen. På så vis blir klappen hållbar och garanterat unik. Det har länge varit tabu att ge bort använda prylar i present, men jag anar och önskar ett trendbrott här. Det är perfekt att titta på köp/sälj sidor efter exempelvis leksaker till barnen. Är de i fint skick spelar det ju inte den minsta roll om de har haft en tidigare lekare.

Hållbara julklappar- även bland nytt finns bättre alternativ

Vill du ändå köpa en pryl och inte hittar den eller vill ge den begagnat så finns det mängder med butiker som erbjuder mer hållbara alternativ. Titta gärna in på Ekoguiden om du vill hitta till dessa.

Ingen tid men massor av julstress?

Har du ingen tid över men ändå inte vill bidra till konsumtionshetsen med fler prylar så är det perfekt att ge bort en upplevelse.

  • biljetter till musik-, teater- eller sportevent
  • presenkort till spa eller restauranger mm.
  • årskort till museum, badhus mm.

Välgörenhet under granen

Medlemskap i olika föreningar är uppskattat men också välgörenhetsdonationer. Många organisationer har förberett fina gåvopaket eller fadderskap med gåvobevis där du kan styra vad pengarna ska gå till. Exempel på detta hittar du här:

Klappinsamling till utsatta barn är ett fint initiativ att bidra till. Här på Clarion i Malmö.

Medveten jul med hållbara julklappar

Vare sig du ger av din faktiska tid eller du tar dig tid att göra eller leta efter ett mer hållbart alternativ så har du gjort ett medvetet val till någon som troligtvis kommer att uppskatta det unika i din gåva. Fyll gärna på med dina bästa hållbara klapptips i kommentarerna.

Andra relaterade inlägg:

God Jul!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)