Recept på egen glögg- samla julens härliga smaker på flaska

Recept på egen glöggEgen glögg till jul är en klassiker här hemma och gör underverk för julkänslan med sin fantastiska doft. Jag sätter den i november så att den hinner bli klar till julens glöggmys. Vi dricker inte så mycket glögg själva men en flaska får ofta följa med som gåbortpresent eller julklapp vilket brukar vara väldigt uppskattat. Glöggen har lagom sötma och fin kryddighet och håller en alkoholhalt på ca 15 %. Ursprungsreceptet är GP’s dunderglögg med lite finjustering. Det tar inte mer än fem minuter att blanda alla ingredienser men sen ska den stå minst 3 veckor så det gäller att ha lite framförhållning här. Hoppas du vill testa!

Ingredienser 5-7 liter glögg

  • 5 liter svagdricka
  • 50 g vanlig bakjäst
  • 5 skalade och skivade råa potatisar
  • 50 g skalad och skivad  färsk ingefära (ca 7 cm grov bit)
  • 2,5 kg socker
  • 15 g kardemummakärnor
  • 15 g hel kryddnejlika
  • 250 g russin
  • 1 kanelstång

Gör så här:

  • Blanda allt i en 10-liters hink och täck med plastfolie som du gör små hål i eller om du som jag har en rejäl kastrull med litet kondenshål i locket. Håll gärna i drickan först så skummar det inte så mycket.
  • Låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur i 3-6 veckor.
  • Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert (en ren plastslang som du skapar sug i genom att kort suga till innan vätskan kommer och placera flaskan lägre än kastrullen). Var noggrann med att inte få med bottensatsen.
  • Värm och njut!
  • Lagra eventuella flaskor som blir över till nästa jul!

Jag brukar ta av glöggen med en soppslev om vi vill dricka av den i början av december men väntar tills den stått närmre sex veckor innan jag tappar på flaska.

I väntans tider har jag glöggen i klädkammaren och varje gång någon öppnar dörren kommer det ut små angenäma pustar av bästa juldoft. En riktig höjare av julstämningen som slår lyxiga doftljus. Vill du ge bort i julklapp så kan det vara fint att knyta ett band runt och skriva ned ingredienserna på en fin etikett och hänga runt. Kanske tillsammans med förföriskt god chokladkola. Fler tips på hållbara julklappar hittar du i det här inlägget.

Vill du hålla dig frisk till jul så testa gärna min vinterdryck med ingefära och citron också.

Låt julmyset börja!

/Maria

Recept på egen glögg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)