Recept på ljuvlig chokladkola

På julen vill jag ha dignande godisbord men jag vill gärna göra godiset själv. På så vis vet jag precis vad jag har i och jag undviker miljöförstörande palmolja som finns i mycket av vårt klassiska köpta julgodis. Det blir också tydligt av ingredienslistan att en inte ska smälla i sig en sats själv vilket annars är lätt hänt. Helt ärligt gör jag säkert tre satser chokladkola från första advent fram till jul för den är lätt beroendeframkallande. Perfekt att ta med till julknytiset eller som gåbortis i december.

Recept chokladkola

  • 100 g smör
  • 0,5 dl kakao
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 3 msk honung
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ev lite flingsalt eller kakao på toppen

Jag brukar ofta prova mig fram och ersätta vitt socker och mejerier i mat och bak men just med julgodiset är jag lite feg även om jag är övertygad om att det går finfint. Testa gärna!

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt koka mellan 30 min och en timme på medelhög värme. Tiden beror på hur hög värme du har. Rör om i smeten då och då och använd gärna en bak- eller stektermometer. Det ska bubbla på ytan hela tiden och kolan är färdig vid 125 grader. Har du en stektermometer så se till att lyfta den lätt från kastrullbotten så att du mäter temperaturen på själva smeten. Saknar du termometer så gör du ett kultest med jämna mellanrum efter en halvtimmes koktid. Kultest görs genom att hälla en tesked smet i ett glas med kallvatten. Smeten ska sedan gå att forma till en kula i handen och kännas lagom hård.

Häll upp i en form på ca 25 x 25 cm klädd med bakplåtspapper och låt svalna. Strö eventuellt över flingsalt efter att den svalnat något om du vill  ha en fin sälta till chokladen eller snöa över lite kakao när den stelnat.

Skär upp i lagom stora bitar när kolan svalnat. Har den blivit av det hårdare slaget så markera rutorna innan den svalnat helt för att lättare kunna skära den.

Portionspacka gärna

Är du av det pyssligare slaget så slår du in bit för bit. Själv brukar jag dela upp kolan i stänger och vira in i bakplåtspapper. På så vis kan jag ta ut en stång och skära upp när vi ska äta den. Perfekt att ge bort några stänger i en fin påse eller glasburk. Knyt fina papperssnören runt så blir de extra fina. Det funkar också bra att lägga småbitarna på bakplåtspappret i en burk.

Koka kola med barnen

Mina barn älskar kolan och vill gärna vara med och koka den. Själva receptet är perfekt att måtta upp och blanda med barnen eftersom det är enkelt. Själva kokandet däremot får de inte vara med på då smeten håller så hög temperatur. Det är lätt förföriskt att titta på kokande kola som bubblar och lever men här får de hålla sig på avstånd.

När det är dags för kultest ställer de gärna upp och rullar och provsmakar och de stora tycker också om att hjälpa till att skära den. Har jag skurit ut stänger så kan de enkelt skära upp dem i mindre bitar. De fula kantbitarna brukar vi kalasa på med en gång och kanske är det därför de gärna hjälper till.

Du kanske också är intresserad av de här juliga inläggen:

En riktigt GOD jul önskar jag dig!

/Maria

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)