Årsutvärdering och planer för det nya året

Under decembers sista dagar brukar jag överblicka året som gått för att känna in vad jag behöver mer eller mindre av för att må bra. Vilka förändringar jag vill göra under det kommande året för att leva mer i hjärta och balans. Det känns fint att ge mig själv den här reflektionen.  Samtidigt vet jag av erfarenhet från tidigare år, att det är svårt att göra det när livet springer för fort. Trots att det är då det behövs som mest.

Årsutvärdering- en snabbanalys av året som gått

Jag uppmuntrar alla att göra ett par såna här inventeringar per år. Själv tycker jag att det är bra att utnyttja de lite lugnare dagarna under julledighet och på sommaren i slutet av semestern. Ofta finns det ett nytt och mer kreativt perspektiv som har landat i mig då men som lätt försvinner när jag sätter igång vardagen igen. Hur jag hanterar vardagstressen kan du läsa mer om i detta inlägget.

Nytt år med nya intentioner

För mig brukar det inte nödvändigtvis resultera i några nyårslöften även om det för all del har hänt. Men jag brukar ta med mig några olika ambitioner eller intentioner för året. I år har jag landat i:

  • Mera rörelse
  • Tillgodose mitt behov av återhämtning
  • Färdigställa huset och njuta av livet i det
  • Mera av det som inspirerar och ger kraft

Året som gått och nya behov

Vilket roligt år det har varit. Hemma hos oss har vi gått från härligt småbarnskaos då jag inte riktigt ägt mina egna tankar och min tid till känslan av att orka med olika förändringar och nya projekt. Att få utvecklas sida vid sida med dessa kloka små energiknippen är sannerligen ett nöje.

Ny kosthållning- check

Under hösten 2016 djupdök jag i info om hormonell obalans och PMS som jag förfärat började misstänka att jag påverkades av. På så vis kom jag att lära mig massor om hur jag borde äta och leva för att stärka mig mot stressen som triggar PMS’en men även för att kroppen ska må bra i stort. Så mycket bättre och jämnare jag har mått sen dess.

Den här omställningen visade ge så mycket mer energi än förändringen i sig krävde och den positiva påverkan på hela familjen blev väldigt tydlig. Jag ska absolut berätta mer om detta i ett kommande inlägg men jag vill redan nu tipsa om en fantastisk blogg och podcast, 4Health. Här ger kunniga och inspirerande Anna Sparre grundläggande och detaljerad kunskap om kost och hälsa ur en rad olika perspektiv. Här hittade jag motivation till de då ganska stora förändringarna som jag gjorde.

Rörelse och återhämtning- i plan

Jag klarar inte av att genomföra för många stora förändringar åt gången om det ska bli bestående och ske på ett grundligt sätt. Därför fick kostomläggningen, som kändes viktigast, fokus under året.  Detta har lett till att jag skjutit på att ta tag i motion och mitt behov av psykisk återhämtning tills nu när kosthållningen går av sig själv och inte kräver nån energi. Mitt mål är rörelse och tid för reflektion varje dag. Enkelt så.

Yoga är något som passar både min kropp och psykiska hälsa väldig väl. Däremot vill jag inte ha tider att passa så yoga på nätet passar mig perfekt. Jag har tidigare yogat mycket med härligt inspirerande Adriene Mischler, som har massor av fint material på YouTube under Yoga with Adriene. Jag gillar hennes 30 dagars utmaningar och kan rekommendera att signa upp sig för den som börjar nu i januari här.

Renoveringsprojektens slut och tid att njuta

När vi flyttade in i vårt nedgångna 20-tals radhus för 5 1/2 år sen var omvandlingen tänkt som ett femårsprojekt. Sen kom livet emellan och glädjande nog ett tredje barn. Naturligt krävdes lite omplanering med vår nya familjesituation och vi sköt på många projekt.

Nu kände vi att det var dags att ta ett krafttag eftersom även de projekt som inte görs drar energi och kraft. Nu har vi under tio veckor renoverat vår vind och till våren väntar ett badrum och ny fasad inklusive nya fönster och dörrar. Underbart ska det bli att äntligen kunna njuta av att det är klart och fokusera på livet som pågår där i. Det kommer såklart vara en jobbig tid under renoveringen men jag har fokus inställt på målet och ganska tydliga redskap för hur jag ska hantera stressen som kommer på köpet.

Även på landet har vi under hösten äntligen byggt till ett sovloft till barnen vilket ska målas och invigas till våren. Nu blir livet lite smidigare och luftigare även där i lilla röda stugan.

Mer av det som inspirerar och motiverar

Förra året kände jag för första gången på länge att jag hade energi över till nya projekt. Troligtvis var energin en kombo av min nya kost och att barnen krävde lite mindre fokus av mig. Under sommaren fick odlingslusten ny kraft och jag drog igång en distansodling vid vår sommarstuga. Jag utökade även odlingen i stan så mycket som den lilla radhusträdgården tillät. Med det kom behovet att dela med mig och uttrycka mig kring det som gav så mycket energi.

2017 års nio mest omtyckta bilder från Instagram ger en ganska bra bild över det som inspirerar mig. Odling, natur samt god mat och hälsa tillsammans med mina nära och kära, även om de inte hamnar på bild så ofta.

Så kom instagramkontot levahallbart till i juni och som följd på det även denna blogg i september. Det var så intressant och lärorikt att skapa hemsida och bygga ihop bloggen och det är så otroligt roligt att skriva och dela det som känns viktigt med er.

Tidsbuffert

Det var tänkt att jag skulle gått upp från 80 % till heltid under hösten men familjen bestämde att låta den tid och energi som för tillfället fanns i överskott skulle få gå till det som kändes lustfyllt och kul istället för till mer jobb. Vi har vant oss att leva på mindre under föräldraledigheten. Av erfarenhet leder ofta mer inkomst bara till högre konsumtion vilket vi inte är intresserade av. Det behövdes också resurser till den stundande renoveringen som av erfarenhet suger både tid och kraft även om hantverkare tas in. Det var nog det klokaste beslut vi tog under förra året- att buffra tid och energi.

2018

Året som kommer hoppas jag få tid och energi att odla och göra sånt som inspirerar mig och som får mig att utvecklas. Jag vill också skriva alla blogginlägg som nu dagligen formas men oftast fastnar i mitt huvud. Jag hoppas att ni alla vill vara med då.

Tack för all pepp och era fina kommentarer. Jag önskar oss alla ett hälsosamt, stressfritt och riktigt roligt 2018.

Gott Nytt År!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)