Hållbar vinterplantering utomhus i kruka

Oavsett årstid tycker jag att det är så härligt att ha olika krukor med finheter utomhus. Däremot vill jag inte köpa smågranar och prydnadskål från blomsteraffärens utomhusavdelning till min vinterplantering bara för att slänga ett par månader senare. Jag använder istället naturfynd och plantor jag kan återanvända i kommande planteringar och i trädgårdens rabatter.

Skippa slit och släng i din vinterplantering

Jag tycker ofta att det är ett slit och släng med blommor till just krukplanteringar. Alldeles oavsett vilken säsong det är faktiskt. Även sommarblommor köps ofta för att kortsiktigt pryda en trapp eller ett balkongräcke. Istället försöker jag utgå från vad jag har och vad jag kan komplettera med som kan komma till användning även framöver. Sen försöker jag göra något härligt av det.

Från vår skog på landet har jag tillgång till både mossa, kottar och smågranar som rensats från dikena. Det blir en fin bas i min vinterplantering, som bara behöver kompletteras med lite färg.

Murgröna är fantastiskt i krukplanteringar. Just denna har säkert tjänat minst fyra är på trappan i olika samplanteringar. Det är en utomhusplanta som jag köpte för en plantering och som sen har fått stå kvar sommar som vinter med nya säsongsbetonade kompisar. I detta fall en gran och för lite färg några rödlökar som matchar den vinterfina röda färgen på murgrönan. Det viktiga är bara att preppa med mycket näring till våren och fylla på under sommaren för att hålla plantor nöjda under flera säsonger.

Hyacinter fungerar alldeles utmärkt ute fram till att det blir några minusgrader. Då tar jag in dem och gläds åt dem inne istället. Det fina är att de håller sig så här knubbiga och fina hur länge som helst när temperaturen håller sig runt nollan, vilket det nästan gjort hela vintern här runt Göteborg. Någon enstaka natt kan de lyftas in eller täckas över lätt. Efter att de blommat inne eller ute sparar jag dem och planterar ut dem i rabatterna för vårblomning nästa år.

Fynda från naturen

Kottar, kastanjer, ekollon, stenar, grenar och ris som ligger på marken kan plockas i skogen. I egen skog eller om du ber markägaren om lov kan mossa plockas, kvistar klippas eller hela minigranar som växer olägligt dras upp.

Återanvänd från trädgård eller blomsterbutik

Murgröna eller andra vintergröna växter och julros, som är vinterblommande är fantastisk. Dessa kan sedan planteras ut i rabatt för att åter hoppa tillbaka till kruka nästa år igen om det passar. Lökväxter, exempelvis hyacinter eller tulpaner, som redan drivits upp är fint att köpa för en krukplantering eftersom de sen kan planteras i rabatt och komma igen.

Nästa år ska jag definitivt odla mer kål så att jag har nån orörd planta kvar att plantera i kruka till vintern. Grönkål, purpurkål, svartkål och mindre kålhuvud är otroligt vackra och tåliga för ändamålet och kan ju dessutom ätas upp sen.

Från mataffären

För lite extra färg lägger jag gärna några rödlökar, vinteräpplen eller granatäpplen i planteringarna.

I lyktan har jag ett vaxartat ljus som drivs på batteri. Fiffigt nog styrs det på timer och hålls tänt varje kväll i 6 timmar från den tid det först tändes.

Lite svinn blir det allt

Förra året kom det några tacksamma fåglar och mumsade på min dörrkrans med vinteräpplen och rådjur har knaprat tulpaner, men lite svinn räknar jag med. Desto värre är det med de som promenerar förbi sent på natten. Det har vid flera tillfällen hänt att någon plockat med sig en hel kruka, modell större. Tänker att det blivit fina gåbortpresenter till olika efterfester.

Nåja, det gäller alltså att plantera lite lagom fint så jag får behålla det för mig själv och gärna flera säsonger. Har ni några favoriter för vinterkrukor?

Kanske är du också intresserad av dessa relaterade inlägg:

/Maria

3 svar på ”Hållbar vinterplantering utomhus i kruka”

 1. Hej! Såg bloggen när jag letade efter vinterväxter till min hemmagjorda klotampel. Gjorde Ampeln utav hängsälgsgrenar och vedartade grenar från min jättestora lavendel. Blev jättefint klot. Trodde att jag skulle komma undan med att köpa några få blommor… men nu är den halvfull med en gul Chrusantemum, cyklamen, två hängrankor, penséer någon vit hängig sak från sommaren och tre stora Ljung (två vita och en röd). Jordrötter med jorden har jag stoppat i nylonfickor som jag klippt från strumpbyxor och sedan ska jag lägga dem i fickorna mellan ’gallren och fylla mellanrummen med mossa från mina föräldrars skog och lite pinnar och kanske rönnbärsgrenar.

  1. Glömde tillägga att en växt som jag letat efter är en dröm för min plantering- julrosen. Har väntat och längtat, men nu när jag har ett fint hem till den så finns den ännu inte i affärerna…

   1. Vilket härligt projekt! Låter jättefint och snart finns det jultider i affären igen. Murgrönor tar massor med plats och är ganska härdiga på vintern.
    Lycka till!
    /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)