Perenner för krukplantering- perfekt att dela och låna plantor från egen trädgård

Jag brukar låta rabatternas perenner gästspela i kruka här hemma. Perfekt att kunna placera ut vackra krukor i trädgården för att göra det extra fint och härligt på väl valda platser. Plantorna mår dessutom fint av att delas då och då för att få lite extra plats om fötterna så det är ett toppensätt att ta tillvara och föröka de egna plantorna. Jag tycker det är så trist med alla växter som köps för att en kort tid frontas i en krukplantering och därefter slängs. Jag försöker också undvika att tillföra besprutade plantor till mitt kretslopp och därför brukar jag låna perenner från mina rabatter som sen får åka tillbaka ner igen. Många sorter har dessutom visat sig må fint i krukan året runt vilket är extra tacksamt. Här är några av mina favoriter.

Tåliga perenner för krukplantering

  • Hosta/ Funkia
  • Kärleksört 
  • Alunrot 
  • Daggkåpa 
  • Iris
  • Höstaster
  • Rosenbräcka (även vintersöt)
  • Murgröna (även vintergrön så perfekt att fronta i kylan)
Murgröna för utomhusodling är fin året runt och brukar ha en permanent plats i mina krukor. Säsongsanpassade kompisar flyttar sen in.
Rosenbräckan är nästan lika söt i vinterskrud som i sitt vita sommarflor. Den kommer jättefint på våren igen trots en ganska hårda vintrar i kruka.

Alla sorter ovan har jag dessutom testat att ha kvar i kruka hela året med fint resultat. Hur väl det fungerar beror på hur kallt det blir, men här hos mig i zon 2 har det gått bra de senaste åren. Jag försöker välja vintertåliga material i krukorna, men ibland använder jag också mina lerkrukor. Jag är lite försiktig med dem eftersom de kan frysa sönder i kylan men detta har bara hänt en gång under alla år så de har visat sig ganska tåliga. Läs gärna mer om mina vinterplanteringar i det här inlägget.

Låna och lämna tillbaka

Om du gräver upp en liten del av en perenn kan du ju antingen sätta tillbaka den när den gjort sitt i krukan eller hitta en ny växtplats för den. Ofta är det bra att hitta en ny plats eftersom ursprungsplantan hunnit växa ut fint och har redan fyllt ut den gamla växtplatsen. Samtidigt har plantan i krukan vuxit till sig rejält om du har gödslat och tagit hand om den ordentligt.

Odla i kruka hela tiden

Många sorter har visat sig må bra i kruka året runt. Somliga är fina under hela året och några blir lite trista till höst eller vinter och kan då enkelt flyttas undan till en lite mer avskild plats. När tillväxten sen satt fart igen kan du bara lyfta fram din kruka igen. Många av mina favoritperenner hamnar i denna kategori och jag tycker det är ett toppensätt att variera på tex trappan utan att behöva plantera om och dona alltför mycket.

Sommarblommor i kruka

Vill du ändå ha sommarblommor i krukorna så välj gärna snabbväxande sorter som du kan dra upp själv från frö. En fröpåse ger småplantor till flera olika planteringar och kan också användas till att fylla ut hålrum i perennrabatterna eller grönsaksodlingen. Jag föredrar att så i små tråg som inte tar någon plats eller kruka i anspråk under tillväxten. När de sedan är stora och fina kan jag lätt plantera ned dem i kruka tillsammans eller själva.

Att odla sommarblommor gör ju dessutom att du kan plocka ljuvliga buketter att njuta av. Välj sorter som är fina snittblommor som blåklint, lejongap och rosenskära här.

Samplantera eller inte

Jag tycker mycket om att bara ha en växt i en kruka men framförallt på våren gillar jag att lägga till någon färgklick innan perennerna själva blivit så maffiga. Då brukar jag samplantera, men gärna bara ett par sorter och ofta repetitivt i ett par krukor för att det ska bli lite lugnare. Här får kärleksört sällskap av några fina småblommiga penseer.

Behov av nytt till rabatterna

Det går även finfint att fröså många perenner. Det framgår tydligt på fröpåsarna om växten är perenn eller ej. På så vis får du fram massor med plantor till både krukor och rabatter. Vill du ändå köpa perennplantor så kan du ju låta dem ta omvägen om en kruka först så får du liksom ut dubbelt av plantan. Såhär brukar jag göra med vackra vårlökar som kungsängslilja och den vinterblommande julrosen nedan som först fått pryda trappen och sen blommat fint i rabatt i många år.

Sen kan du ju alltid låna av dina inomhusväxter under sommaren. Jag älskar kombon kärleksört och pelargon. Det ser det ofta ut som på bilden nedan på min trapp under sommaren. Älskar maffiga Mårbacka och tåligare i sommarvärmen än så här blir det knappast. Tipsa gärna om dina bästa perenner för kruka.

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)