Rabarberna är jättefina och tidiga i år och då passar det perfekt med ett kok rabarbersaft. Den här saften blir sötfrisk och god med en fantastiskt vacker färg. Den gör sig perfekt i sommarens goda drinkar och brukar vara en favorit på barnkalasen. Lätt som en plätt dessutom!
Rabarber är något som vi har rejält med hemma i radhusträdgården. Därför är det så mycket värt att kunna göra saft och sylt som faktiskt kan ersätta den av bär, som vi har betydligt mindre av.
Recept för ca 2 liter rabarbersaft
1 kg rabarber i små bitar
1,5 l vatten
4 dl socker
1 apelsin, saften
1 citron, saften
Om du vill ha en sötare smak kan du tillsätta vaniljstång istället för citrus i första koket, som sen silas bort.
Koka rabarber och vatten stillsamt utan omrörning en kvart, sila och häll tillbaka vätskan i ren kastrull. Koka upp saft med socker och citrussaft. Häll på flaskor och förvara i kyl eller frys.
Njut svalkande god rabarbersaft hela sommaren. Eller varför inte blanda med väl kylt bubbel för en läskande drink. Här hemma serveras den som fördrink på nationaldagen. Så gott!
Du kanske är sugen på mera saft- och syltinspiration?
- Rabarbersylt med vanilj
- Röd vinbärssaft med vanilj- frisk och svalkande för varma dagar
- Äppelmos utan socker och tillsatser på två enkla sätt
- Sega fruktremmar på rabarber och äpple samt grundrecept
Trevlig sommar!
/Maria