Odla ingefära inne på köksbänken

Under vintern kliar det i mina odlingsfingrar och jag testar nyfiket att putta ned olika fröer och sticklingar inomhus i väntan på att den stora såperioden ska dra igång. En härlig och lite ovanlig växt som är perfekt att odla inne är ingefära. Den är lättodlad och den får ett fint lite exotiskt bladverk som jag gärna har på köksbänken.

Det är bra att plantera den under vinter eller vår så att den är redo för sin tillväxtperiod under sommaren när det är varmt och soligt. Om du drar igång den nu så kan du ställa ut den till sommaren om du har möjlighet. Fram till mars kan det vara bra att ha den under belysning efter att den tittat upp. Solen är inte tillräcklig för växterna vid den tiden.

Se till att köpa en ekologisk ingefära i din matbutik eller från en trädgårdsaffär. Besprutad ingefära är inte bara ett sämre val för miljö och hälsa, den kan även vara behandlad med kemikalier som hämmar groningen vilket vi i detta fallet är just vad vi är ute efter. Välj en färsk och fin ingefära, ingen skrumpen bortglömd stackare längst ned i lådan. Hittar du en bit hemma som har börjat svälla och fått lite grönt i knopparna så funkar den perfekt.

Gör så här:

Lägg ingefäran i vatten över natten. Fyll en kruka med jord. Jag tycker inte att det behövs såjord. Jag tog en näringsrik jord uppblandad med bokashi, vilket du kan läsa mer om här, men vanlig planteringsjord går utmärkt. Den växer främst på bredden så det är bra att välja en ganska bred kruka. Djupet spelar däremot ingen roll.

Jag använde en härlig grå kruka från Bergs Potter som passar fint att ha framme på köksbänken.

Tryck ned ingefärsknölen horisontellt under jorden men låt lite av knölen sticka upp över ytan, gärna en del med en svällande knopp. Vattna och låt krukan stå på en ganska varm plats. Håll jorden lätt fuktig. Hemma hos mig håller den till ovanpå diskmaskinen som avger värme.

Efter några veckor sätter knölen skott och behöver då stå ljust och kräver lite mer vatten och näring. Efter ytterligare några månader kan du se att roten har vuxit till sig och du kan försiktigt skörda. Antingen föser du undan jorden och skär eller bryter av en liten bit eller så väntar du tills den vuxit till sig rejält och skördar en större bit eller hela.

Hemma hos oss går det åt mycket ingefära till min vinterdryck som vi dricker för att boosta immunförsvaret hela vintern så vi behöver även köpa en del. Recept och mer om ingefärans förtjänster hittar du i detta inlägget.

Skördar du din ingefära försiktigt har du i stort sett en evighetsodling. Se bara till att sköta om den och tillföra näring och vatten. Det är en härlig känsla att själv odla och skörda denna otroligt nyttiga knöl. Testa gärna!

Gurkmeja kan odlas på samma vis som ingefära. I det här inlägget beskriver jag hur jag rotar den innan plantering för att ge den ett försprång. Förrotningen kan såklart även användas vid plantering av ingefära.

Är du sugen på mer inomhusodling så kika gärna på det här inlägget om att odla ärtskottskott, vilket ger mikrogrönt på bara några dagar.

/Maria

3 svar på ”Odla ingefära inne på köksbänken”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)