Odla gurkmeja- ditt eget antiinflammatoriska guld

Gurkmejans hälsoeffekter är många och omtalade. Den har till och med en antiinflammatorisk effekt som långt överstiger den närbesläktade och supernyttiga ingefärans. Liksom ingefäran går det fint att odla gurkmeja själv inne på köksbänken eller ute sommartid. Du kan ge den ett extra försprång genom att rota den innan du stoppar ned den i jorden. Och vem gillar inte ett försprång?

Odla gurkmeja steg för steg:

 1. Köp ekologisk gurkmeja för att undvika gifter och groningshämmare
 2. Lägg den tillsammans med lite blött hushållpapper i en halvstängd plastpåse och glöm bort nån vecka. På så vis får den fukt och ljus. Skvätt i lite vatten om det blir torrt.
 3. Efter ett par veckor (har faktiskt inte koll på hur länge min låg) börja några av knopparna svälla och om den legat länge som min börjar den även rota sig och sätta skott.
 4. Fyll en kruka med planteringsjord. Se till att krukan ger plats för tillväxt på bredden, djupet är inte så noga.
 5. Tryck ned gurkmejaknölen horisontellt under jorden men låt lite av knölen sticka upp över ytan, gärna med en svällande knopp eller ett skott.
 6. Vattna och låt krukan stå på en ganska varm plats. Håll jorden lätt fuktig.
 7. Efter några veckor sätter knölen skott och behöver då stå ljust och kräver lite mer vatten och näring. Plantan kan vid frostfritt väder stå ute. Bladverket blir så frodigt och snyggt, vilket du kan se på bilden längre ned.
 8. Efter ytterligare några månader kan du se att roten har vuxit till sig och du kan försiktigt skörda.

Antingen föser du undan jorden och skär eller bryter av en liten bit eller så väntar du tills den vuxit till sig rejält och skördar en större bit eller hela.

Så fort du delar den kommer den illgula färgen fram så akta textilier och bänkskivor/ skärbrädor i trä så de inte blir missfärgade.

På samma vis kan du odla ingefära. När jag har odlat ingefära har jag inte rotat den innan utan endast blötlagt den ett dygn.

Nyttigt i alla former

Blir du sugen att testa att odla denna välgörare så är det ju toppen, men om du inte blev det så välj i alla fall inte bort gurkmejan. Curcumin som gurkmeja innehåller har bekräftat motverkande effekt på inflammation i kroppen och kronisk inflammation är som ni säkert känner till orsak till många av våra välfärdssjukdomar. Läs gärna mer om detta i professor Stig Bengmarks fina krönika hos Food Pharmacy där han rekommenderar en matsked torkad mald gurkmeja dagligen om du inte äter färsk. Du som gillar curry får i dig en hel del gurkmeja eftersom det är en av ingredienserna i denna blandkrydda.

Här hemma är det verkligen gurkmeja- och ingefärstider nu eftersom jag använder dessa båda till min vinterdryck. Denna dricker jag dagligen hela vinterhalvåret vilket är ett toppensätt att få i sig dessa välgörare. Det är tydlig skillnad på min förmåga att stå emot barnens olika sjukor sen jag började med detta. Dessvärre är det ingen av barnen som dricker den med någon större förtjusning. Kanske skulle testa att göra en med honung till dem för större lycka i VAB-minskningen. Min är nämligen helt osötad, men så god.

Har ni några tips på hur ni får era barn att gladeligen äta gurkmeja eller ingefära så tipsa mer en gärna i kommentarerna. Att odla den däremot är en väldigt spännande process att följa- från den lilla klumpen till de stora bladen.

Länkar till relaterade inlägg som kan intressera:

Ha det gott!

/Maria

22 svar på ”Odla gurkmeja- ditt eget antiinflammatoriska guld”

 1. Gör en smoothie av banan mango babyspenat eko juice pluss om du har ett äpple som du vill bli av med eller annan frukt jag tar det som finns hemma ?
  Blanda ned färsk riven ingefära o gurkmeja efter tycke
  Blanda ut med vatten tills du får önskad konsistens ?
  Testa om barnen vill smaka ?
  Fick tipset på nyhetsmorgon !
  Lycka till !
  Jag ska testa att odla egen nu?

  1. Tack för tipset Carola! Håller med IM att smoothie är grymmaste vitamingömman. Min mellankille som har svår ”grönsaksallergi” drack gärna en ”päronsmoothie” med massor spenat och grönkål under en period. Ska testa att smyga ned dunderrötterna ingefära och gurkmeja igen.
   Lycka till med odlandet 🙂
   /Maria

 2. Hej Fia, jag har tur att ha en bra ekologisk butik i kvarteret. I Örebro har jag varit i en bra ekobutik som låg i samma byggnad som ett växthus/café, tror det var ekobutiken i stadsträdgården. Kommer inte ihåg om de hade grönisar men kanske testa/fråga där. Lycka till!
  /Maria

 3. Hej!
  Vi äter ganska ofta chicken cashew, receptet vi använder innehåller ingefära. Vi brukar öka mängden i receptet med åtminstone 50% men helt utesluta chili eftersom barnen inte gillar stark mat. Du hittar receptet hos Zeinas kitchen. Vansinnigt gott!

 4. Hej om ni följt doktor Mosely vad det gäller gurkmeja visade det sig att när man får den tillagad i grytor(helst riven färsk) så kan kroppen tillvarataga den bättre, faktiskt gjorde det stor skillnad mellan dom som åt den tillagad mot tillskott eller färsk.
  rekommenderar starkt detta program

 5. Hej!
  Spännande med allt! Jag älskar odla och jag ska försöka göra det redan idag. Jag har en gurkmeja knöl.
  Jag vill bara fråga hur vet man när det är dags att skörda?
  Mvh Nerma!

  1. Efter den intensiva tillväxtperioden under sommaren brukar vara bra. Du kan känna lite under jorden och plocka nån bit lite då och då om den växer bra tex under belysning på vintern också.
   Lycka till!
   /Maria

  1. Det brukar finnas ekologisk färsk gurkmeja i matbutiker som har mycket ekologiskt.
   Fråga efter det om du inte hittar så kanske de kan ta in.
   Lycka till!
   /Maria

 6. Hej igen ?
  Så inspirerande, ska genast ta en bit och “förgro”.
  Kanske extra gula pannkakor skulle bli en succé och vackert?

  Må gott och ta väl hand om er i dessa tider ??

 7. Hej,

  Hope all good at your end!

  We are wondering if you still have the turmeric plant and if we can buy few leaves or turmeric plant. We use for cooking a specific Indian recipe. We are based in Stockholm. We shall be grateful if you can help!

  Cheers,
  Shanth Kumar

  1. Hi Shanth,
   Sounds exciting using the tumeric leaves. I have never tried that. Can you explain how you use them?
   Sad to say that I can’t help though since I don’t have a plant anymore, only some nice roots left in the freezer 🙂

   Hope you find a plant elsewhere!
   /Maria

 8. Hej Maria!
  Kanske barnen gillar om du gör guldmjölk med massa god kakao i. Det tycker jag är en höjdare.
  Med vänlig hälsning,
  Nadia

  1. Tack Nadia, vilken himla fin idé! Jag älskar guldmjölk och kan tänka mig att det blir toppen med kakao.
   Ha det gott!
   /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)