Så snor du snabbt och lätt ihop ett härligt barnkalas hemma

Det verkar som om många tycker att det är krångligt med barnkalas och allt fler lejer bort hela kalaset till något lekland eller liknande. Kanske görs det i tron att det krävs massor med planering och tid för att få ihop ett härligt kalas. Kanske tänker vi att proffsen nog sköter detta bäst och att upplevelsen blir bättre i händerna på dem. Själv tror jag att barnen gillar att bjuda hem kompisarna och uppskattar att familjen runt om kalasfixar. Här kommer mina bästa tips för att fixa ett härligt hemmakalas utan press och stress.

Jag tänker att de bästa kalasen är de som blir av så oavsett om det är lite körigt i övrigt här hemma så försöker vi alltid sno ihop ett kalas helgen innan eller efter födelsedagen. Efter ca 15 kalas för våra tre barn börjar vi få en viss ruljans på det. Sen kan en ju såklart lägga hur mycket planering, tid och fix med härlig mat, skattjakter med mera om en har tid, ork och lust. Men nu handlar det här inlägget om att göra det enkelt men härligt.  Även om insatsen är minimal blir barnen supernöjda. Det viktigaste för dem är ju att få en festlig stund med sina kompisar.

Välj en tid som ni gillar

Vi kör alltid kvällskalas på fredagar mellan 17-19 (för barnen över fem år, innan dess blir de lite för trötta). Detta är en helt optimal tid tycker jag eftersom ingen behöver gå och vänta otåligt och förberedelserna blir automatiskt lite lagom. Förväntningar blir det ändå, de börjar ju flera veckor innan. Vi brukar själva bara komma hem max en timme innan det är dags. Då svidar alla om, det blåses ballonger som hängs ut och sprids runt i huset och det dukas och piffas. Alla hjälper till av bara farten utan minsta tjat.

Antal gäster till barnens hemmakalas

Upp till skolåldern så kör vi på regeln så många gäster som barnet fyller. Min fyraåring kommer alltså att bjuda max 4 barn. Efter detta brukar vi försöka hålla det till max 15 inklusive våra tre barn men vi har också haft hela klassen här.

Så fort barnen är stora nog att leka med kompisar, vilket ju är väldigt olika, har vi börjat ha kalas för dem. Vår yngsta har lekt hemma med sin bästis sen han var två och bjöd därför honom (bara) på sitt treårskalas. Vi hämtade båda från föris en vardag och hade sen två kalasiga lektimmar. Innan dess kanske det har varit nån mysig fika med bästa föräldrar/barn kompisarna för att ändå fira de små barnen. Det finns ingen undre åldersgräns för kalas bara omfattningen anpassas efter barnet.

När det är dags för 10-års kalas har vi sagt att vi kan göra nåt mer uppstyrt och påkostat som de önskar. På så vis blir detta något fint att längta till.

Tioårskalas, uppdatering hösten -18

När vi nu firat vår första tvåsiffriga födelsedag inser jag att vi är på väg tillbaka till småskaligt och personligt som vid barnens första kalas. Vår blivande tioåring ville bara bjuda tre väl valda kompisar- järngänget. Vi planerade utifrån det en heldag som vi hoppades alla skulle gilla. Jag tror att detta är upplägget vi kommer att fortsätta med för kommande ungdomskalas.

Dagen började lite tursamt med ett fotbollsderby där sonen mötte en av kompisarna i motståndarlaget. Självklart var övriga två gäster och vi i familjen med och hejade för full hals.

Därefter drog vi med alla (även småsyskon) till badhus med lite inslag av äventyrsbad som barnen älskar. Här serveras även barnfavoriter till lunch och glass.

Efter 2,5 timmars bad (japp det räcker absolut) åkte järngänget vidare till en timmes bowling med läsk och smaskiga grejor.  Syskon och en förälder drog och fixade tårta och godsaker till kvällen.

Väl hemma igen trodde jag att järngänget skulle segna ihop i soffan framför nya presenten FIFA19, men de vänder snabbt i dörren för att direkt dra och spela fotboll tills det ska ätas. Alla väljer varsin pizza och det blir sen 1,5 timmes tystnad i huset. Här tar jag såklart ett bad några djupa andetag och uppdaterar detta inlägget.

Efter middag och tårta väntar jag mig däremot att FIFAt går varmt uppe i barnens crib i takt med att chipspåsarna tar slut. Alla som vill och orkar sover över. Superhärlig dag som lätt anpassas efter barnens intressen och knappt kräver några förberedelser.

Vilka ska bjudas

Här höll vi länge på med nån slags “alla ska med tänk” och försökte bjuda alla i samma ålder på förskolan och i skolan. Detta har vi faktiskt helt övergett nu och barnen får bjuda sina bästa kompisar som de leker mest med. Detta kan jag förstå låter krångligt och exkluderande för många men jag tänker att det är så jag själv resonerar med mina vänner. Om tex max hälften av alla i en klass bjuds så är ju lika många exkluderade som inkluderade. På detta sätt får vi plats hemma och behöver inte hyra lokal eller leja ut kalas.

Inbjudningar

Det kan fixas och trixas hur mycket som helst med dessa men här förenklar jag big time. Inbjudningarna går iväg på sms och med kalastiden ovan kan du räkna med att nästan alla kan så det räcker med en veckas framförhållning. Be dem osa redan nästa dag. Folk vet vad de ska göra och behöver ingen betänketid här.

Vi har ofta något tema på kalaset tex disco eller biokalas som det är roligt att göra en speciell inbjudan för. Här har jag använt olika program förut men det allra enklaste jag gjort var den ovan nu senast genom att använda Instagram Stories. Här var det bara att skärmdumpa en snygg discobild som jag googlat fram och sen lägga till text och andra detaljer, i detta fallet solglajjor och göra ytterligare en skärmbild. Detta var väldigt roligt att göra tillsammans med blivande 7 åringen som fick bestämma hur han ville ha det. Bilden gick sen ut via sms tillsammans med tid och rum samt mat och specialkost förfrågning. Voilà- 5 minuters jobb.

Mat som inte kräver förberedelser

Här kan det också pysslas i det oändliga och göras härliga nyttiga alternativ vilket är grymt om det finns utrymme och lust för det. Eller så tar du genvägarnas genväg- hämtpizza. Såklart är inte detta något toppenalternativ rent näringsmässigt men ju mindre ofta detta äts i familjen desto festligare tycker barnen det är. Mina barn önskar alltid detta till sina kalas. Vi åker iväg och hämtar precis när kalaset börjar. Här förutsätts det såklart att du bor nära en pizzeria…

Till efterrätt önskas oftast glass i rån, vilket inte heller kräver några som helst förberedelser. Ladda upp med härliga såser, strössel och tillbehör så känns det hur lyxigt som helst. Vill du så gör du egen glass här med bättre innehåll eller så tänker du att det är inte så ofta det är kalas och köper tre olika glassbyttor. Återigen- det är inte din insats som värderas av barnet här.

Kalasmenyn skriver och målar vi ihop på griffeltavlan i köket. Vi ställer ut soffbordet i köket och gör en Pizzeria/ Glasseria som barnen får stå i kö och beställa vid. Supermysigt (och så smidigt).

Exempel på lekar för discokalas

 • Dansstopp, alltid barnens favorit. Dansa och pausa musiken varpå alla blir förstenade.
 • Tidningsdansen, barnen är i par och ska försöka dansa på varsin halva av en utlagd tidning utan att trampa utanför. Två eller alla par möter varandra. De som trampar utanför får titta på. Efter att de klarat det en stund viks tidningen på mitten och dansen börjar igen. Detta upprepas tills bara ett par är kvar.
 • Ballongjakten, en ballong knyts fast med snöre runt varje barns fot. De ska försöka trampa sönder varandras ballonger
 • Musikquiz, spela upp låtar från spellista på spotify (barnen hade gjort en för kalaset). Alla får ropa namn på artist, låt eller sjunga på sången för att få poäng. Vi kör att alla är i samma lag och ibland är det såhär de får “vinna” sina godispåsar om vi inte har gjort någon skattjakt eller liknande.
En discolampa gör om vilken källare eller vilket rum som helst på ett litet kick.

Temakalas

Kalas behöver såklart inget tema men det kan vara härligt att ha något att knyta ihop det med. Några exempel på kalas vi har haft:

 • Discokalas (detta har barnen önskat flest gånger)
 • Biokalas, vi lånade en projektor, hade popcornsstrutar, tittade på LasseMajas detektivbyrå och körde filmmusikquiz. Jättemysigt!
 • Legokalas, legobyggartävling där alla vann olika kategorier med fin motivering vid prisutdelning
 • Maskeradkalas, med och utan tema men alltid frivillig utklädning. Toppen för små barn.

Körschema

Jag tycker att det är fint att ha en plan om det skulle vara så att det inte blir ett bra naturligt flyt. Funkar det fint utan inblandning så är det ju bara att överge schemat och bara hålla sig till mattiderna. Så här såg det ut vid vårt senaste discokalas:

 • 17.00 barnen trillar in en efter en under fri lek (pizzorna hämtas)
 • 17.15 presentöppning, alla sitter i ring och vi snurrar flaskan för vem som ska lämna sitt paket och den får sen snurra till nästa
 • 17.30 pizzan serveras
 • 17.50 discot startar, alla har fått varsin discobiljett som löses in till discoarmband på discot
 • 18.00 dansrelaterade lekar
 • 18.10 glassen serveras
 • 18.20 musikquiz vid bordet eftersom vissa äter sin glass på 5 min och vissa på 20 min
 • Utdelning av godispåsar om de klarar quizen vilket de alltid gör
 • 18.30 fri lek eller dans medan det tuggas godis och popcorn
 • 19.00 hämtning av föräldrar
Barnen gjorde egna fina affischer och sen printade vi också inbjudan i stort format och satte på dörren.

Röj och slutmål

Under tiden det snickesnackas i hallen med föräldrar som hämtar tar en förälder ett varv i huset efter avlagda tröjor, halvätna godispåsar mm som får åka med barnen hem. Sen påbörjas undanplockning och återmöblering till det normala. När alla barn har gått brukar huset i stort sett vara återställt. Barnen sjunker tröttnöjda ned i soffan och BAM- där har jag gått i mål..

Vi pratar om det härliga kalaset och sen vill de se en film. Det blev ett toppenkalas! Visst, vi är lite trötta av anspänningen men det skulle vi likväl ha varit om vi lagt en hel lördag på kalaset. Nu har vi istället hela helgen framför oss och kan hitta på massor av mys med födelsedagsbarnet.

Jag häller upp ett glas bubbel, glider ned i ett varmt bad och ser att klockan bara är halv åtta. YAY!

Är det fler än jag som tycker det är mysigt med hemmakalas?

Relaterade inlägg som kan vara av intresse:

Eller kolla in inlägg från kategorin:

Lycka till med kalasandet!

/Maria

2 svar på ”Så snor du snabbt och lätt ihop ett härligt barnkalas hemma”

 1. Inspirerande inlägg. Tack! Jag älskar hemma kalas. Snart har vi dags för ett 5års kalas. Troligtvis med 5gäster. Fredag kväll var ju en kanonbra idé!

  1. Vad roligt att du gillade det. Mysigt att ni har femårskalas framöve, det kommer säkert bli ett härligt hemmakalas med det lilla gänget. Snart har vi fyraårskalas och där blir det nog maskerad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)