Nyårsintentioner och årsutvärdering

Ett par gånger om året tycker jag att det är hjälpsamt att stanna upp och känna in om livet håller den kurs jag vill att det ska. Under årets sista dagar brukar jag göra en slags snabbinventering. I min årsutvärdering stämmer jag av de planer jag satt upp och behovet av nya eller justeringar av de gamla. För mig brukar det inte nödvändigtvis resultera i några löften men jag brukar ta med mig några olika nyårsintentioner.

Förra årets nyårsintentioner samt några tillkomna under året

 • Mera rörelse
 • Tillgodose mitt behov av återhämtning
 • Färdigställa huset och njuta av livet i det
 • Mera av det som inspirerar och ger kraft
 • Flygfritt år
 • Trygga relationer

Årsutvärderingen för 2017 kan du läsa i sin helhet här.

Mera rörelse för stark kropp och lugnt sinne- check

Efter att ha jobbat mycket med hälsorelaterade förändringar de senaste åren var motion fortfarande en pusselbit som jag inte fått på plats på ett beständigt sätt. Efter mina två sista graviditeter med massiv foglossning har det varit ganska motigt och det har krävts en hel del tid och träning för att komma i springbar form igen.

Jag ville ha ett snabbt och enkelt sätt att konditions- och styrketräna utan att behöva besöka gym. Som en lycklig slump byggde kommunen ett superfint utegym precis där jag bor dessutom i anslutning till Slottsskogen som är fantastiskt att springa i. I naturen, gratis och tillgängligt för alla. Så lyxigt!

Löp- och styrketräning har blivit en väldigt god vana sen dess och effekterna är så tydliga. En morgonrunda kan verkligen vända sinnesstämningen för dagen på bara 30 minuter. Suveränt och vilken härlig känsla att ha en kropp som orkar springa igen (om än inga imponerande sträckor).

I samma veva som jag började läste jag Anders Hansens fantastiska och motiverande bok Hjärnstark om träningens alla positiva effekter på vår hjärna. Behöver du lite motivation så rekommenderar jag verkligen boken eller kika på hans inspirerande föreläsning  i klippet här.

Jag behöver också rycka upp min kosthållning för att må bättre. För ett par år sen gjorde jag stora förändringar genom att bara äta kolhydrater om de kommer från grönsakeroch minska på mejerier. Effekterna var så tydliga. Lugn mage, stabilt humör och den där svullna känslan i kroppen försvann. Senaste delen av året har undantaget blivit allt vanligare vilket också känns i kroppen. Nu blir det nytag!

Tillgodose mitt behov av återhämtning- halvcheck

Här finns fortfarande utrymme till förbättring. Jag har blivit duktigare på att koppla ner, vara i stunden och göra en sak åt gången. Jag har tex övat på att hitta återhämtning i återkommande och monotona sysslor som att hänga tvätt eller diska istället för att skynda igenom dem. Genom att inte tänka på tusen andra saker eller att snabbt dra på en intressant pod eller ljudbok samtidigt kan jag passa på att andas och vila hjärnan i dessa stunder. Väldigt skönt!

En god förändring som ligger till grund för att kunna släppa surrande tankar har varit god planering. Vid årets start började jag med Bullet Journal vilket är väldigt roligt och hjälpsamt sätt att styra och prioritera alla aktiviteter på.

Jag har däremot inte fått in yogan som en naturlig och återkommande del av dagen som jag önskat. Jag vet att min kropp och mitt sinne mår så mycket bättre när jag får till detta så ska göra en nysatsning i år med min favorit Adriene Mishler som har fantastiska pass på YouTube. Nu kör hon igång “Dedicate” ännu en gratis 30-dagars serie som du kan signa upp dig för.

Färdigställa huset och njuta av livet i det- halvcheck

Året har verkligen gått i renoveringens tecken. Vi har färdigställt en hel vindsvåning med trappa samt två badrum varav ett med tillbyggd bastu (denna har sen verkligen hjälpt till med punkten om återhämtning ovan). Efter den pärsen var det egentligen tänkt att vi skulle göra sista rycket med huset- exteriören. Dessvärre fanns varken tillräcklig ork, lust eller för den delen pengar kvar.

Efter väldigt kort övervägande fattade vi årets bästa beslut- skjuta på projektet till 2019. Puh, axlarna sjönk en decimeter minst och gnistan tändes igen!

Nu finns det åter energi och renoveringslust samt nytt rotavdrag och insparade pengar. Till våren ska eterniten bort på vårt tjugotalsradhus, den vackra gamla träpanelen återställas och målas samt fönster och dörrar bytas. Målbilden är blekrosa klätterroser som breder ut sig mot mjukgrå lockpanel bredvid dörren. Snart så!

Mera av det som inspirerar och ger kraft- check

Mera av det roliga har det sannerligen blivit under året. Att odla vår egen mat har tagit mycket mera tid och inte minst plats. Så till den milda grad att jag lovat både mig själv och min man att jag inte ska utöka med nya ytor i år. Odlingen har stundtals tagit mer energi än den har gett tillbaka, men bara stundtals. Allt som oftast är det precis tvärt om.

Men vilken skörd det blev! Frys och skafferi är fyllda med hemodlade godsaker och bloggen har fyllts på med inlägg under året. Både gällande odling men också om andra hållbarhetsrelaterade ämnen liksom tidigare. Till min stora glädje vann jag för detta arbete den fina utmärkerlsen ”Inspiratör för Hållbarhet 2018”.
För fjärde året i rad gav GreenMatch ut en lista på de 40 personer, organisationer eller nätverk som de tycker utmärkt sig i att inspirera till hållbarhet.
Gå gärna in och bekanta er med GreenMatchs arbete och såklart med de andra duktiga inspiratörerna på listan såsom exempelvis Mandelmanns, Husligheter, Farbror GrönSpenat i Stan ,  Annas Kemtvätt och Greenpeace.

Årets mest omtyckta bilder från instagram där du också hittar Leva Hållbart.

Flygfritt år- check

Vid årets början satte jag ambitionen att jag skulle ha ett helt flygfritt år 2018. Planer för en flygfri semester med familjen sattes och vi fick en fantastisk sommarresa i Norge istället för vid Medelhavet som normalt. Även i arbetet kunde målet hållas och jag kan konstatera att målet är landat för året.

Bad i kristallklara fjordar eller i glaciärvatten som här i Folgefonna är sannerligen inte sämre än i Medelhavet.

Flygskammen (fantastiskt nyord från Språkrådet 2018) är lindrad för tillfället men kommer tillbaka framöver då jag inte gett upp flyget för alltid. Jag försöker att flyga sällan och bara när jag finner det nödvändigt för att uppnå något viktigt, tex upptäcka nya kulturer och visa barnen världen i rimlig utsträckning. Att flyga måttligt och ansvarsfullt är en intention jag har för resten av livet. Samtidigt är detta såklart något jag ser som en självklarhet att alla behöver göra.

Vykortsvackra vyer och lugna stunder finns på flygfritt avstånd. Bilden är tagen i Eidfjord ut över vackra Hardangerfjorden.

Jag vill verkligen uppmuntra till att sätta liknande mål. Om biljetter redan är bokade så kanske ett mål kan vara att endast flyga en gång eller att skippa inrikes om det är något du normalt gör.

Trygga relationer- ständigt pågående

Jag har jobbat mycket med mig själv och mina nära relationer i år. Detta har inneburit en hel del arbete med sorg och acceptans men också bidragit med ökad tilltro och trygghet. En del relationer har krävt mer gränssättning och minskad tolerans medan andra har krävt det motsatta- mindre gränser men mer tillit och tolerans.

Ständigt pågående arbete kan tyckas men i år har det krävt extra mycket fokus varför punkten slinker in på listan.

Nyårsintentioner 2019

Året kommer att handla mycket om att hålla i redan gjorda förändringar och göra dem beständiga.

 • Hålla i löp- och styrketräning samt rycka upp kosthållningen igen (ni har ju sett en hel del julgodis i flödet)
 • Göra sista rycket av husrenoveringen med glädje- hålla målet i sikte och njuta av det som är klart
 • Välja återhämtning- minst en sak varje dag.  Även kroppslig i form av yoga. Hålla i BuJo
 • Välja energi och lycka genom att göra saker som gör mig glad. Minst en sak varje dag. Exempelvis odla (dock inte större ytor) och gärna tillsammans med familjen.
 • Äta ännu mera grönt (gärna hemodlat)

  Turligt nog är det inte bara jag som trivs i odlingarna. Ofta får jag hjälp och kan njuta av barnens sällskap när vi donar.

Konsten att sätta nya hållbara vanor

Hoppas att du har haft ett fint år och att du blir sugen på att sätta några nyårsintentioner. Kanske med fokus på hållbarhet tex vara mer i naturen, minska ditt avfall, äta grönare och mer eko, odla mer av din egen mat, flygfritt år, cykla mer, börja kompostera, kemikalie- och/eller plastbanta eller helt enkelt konsumera mindre och smartare.

Tänk bara på att försöka formulera dina intentioner eller mål genom att säga vad du vill göra istället för vad du inte vill. Våra hjärnor är tyvärr dåliga på att uppfatta ordet INTE och budskapet går därför förbi. Exempelvis “jag ska inte äta socker” gör att vi fokar på socker vilket var just det vi inte ville tänka på. Bättre då är att bestämma sig för att alltid ha goda uppskurna grönsaker i kylen att äta när suget sätter in.

Varje vana har en tröskel att komma över men väl där är det lättare att hålla i. Tänk på att inte göra för stora förändringar på en gång så att det blir övermäktigt. Jag tycker att det är hjälpsamt att sätta en vana åt gången när det gäller större förändringar.

Har du satt några intentioner för året?

Listar några inlägg för inspiration till nyårsintentioner:

Lycka till och Gott Nytt År!

/Maria

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)