Tiden att rota ekollon är nu

Den här tiden på hösten finns det så mycket härligt att fynda i skogen. Kastanjer, vackra löv och inte minst ekollon erbjuds alla som sänker blicken en stund. Nu är den perfekta tiden att leta efter ekollon som börjat rota sig för att odla sig en egen liten ek.

Den perfekta platsen att kika närmre på är såklart under en ek men ännu hellre där det dessutom finns ett litet dike eller lite sank mark med vatten som har kickat igång groddningen. Rafsa undan några eklöv så kommer du säkert att hitta ekollon med groddsvansar.

Bäst chans med groddade ekollon

Ekollon går att plocka redan i september men det brukar vara först några veckor senare som de har satt groddar. Med redan groddade ekollon ökar du chansen markant för att de ska gro om du plockar in dem. Efter ett par veckor börjar det skjuta ut sidorötter, som på bilden nedanför. Jag sätter mina ekollon i små vaser med tillräcklig litet hål så för att de inte ska glida ned. Det finns speciella vaser för detta men kriteriet är egentligen bara att vasens öppning är tillräckligt litet. Dessa vaser kommer från Serax och är mina favoriter för sticklingar och enstaka blommor.

Plocka gärna några ekollon i reserv

Hittar du groddade ekollon så finns det ofta massor på samma plats och det är inte alltid som de tar sig när du tar in dem så det kan vara bra att plocka flera som du kan backa upp med. Reserverna lägger jag på ett litet fat och ser till att de har friskt vatten hela tiden. Skulle de i vasen misslyckas så byter jag bara ut det mot ett av de andra.

Om några veckor börjar det spira med den där nya klorofylliga gröna färgen som jag riktigt suktar efter så här års. Så om du längtar efter din egna lilla ek är det bara att gå ut och sparka runt lite i höstlöven.

Länkar till relaterade inlägg:

Lycka till!

/Maria

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)