Under vinterns kallaste tid ger allt som har den där nygröna färgen mig en härlig förnimmelse av våren. Speciellt glad är jag över mina småekar som vuxit till sig från groddade ekollon fyndade under höstens skogspromenader. Jag tänkte uppdatera er på hur det har gått för de små liven och dela de storartade planerna jag har för dem framöver.
Det var bara ungefär en tredjedel av våra ekollon som utvecklade rötter och skott. Därför är det bra att plocka många. Vi plockade några stycken men vid flera tillfällen efterhand som jag märkte att de tacklade av. Alla som vi plockade hade fina utvecklade groddar, vilket ökar på chanserna men inte är någon garanti. Jag beskriver närmre hur vi gjorde i det här inlägget från i höstas. Det är dessutom härligt att få fram flera för de är fina i grupp och det blir extra snyggt när de är olika stora och i olika gröna nyanser tycker jag.
Rotning av ekollon är ett perfekt odlingsäventyr med barn
Detta är verkligen ett härligt projekt att göra tillsammans med barnen. Allt ifrån att utforska skogen efter strategiska platser att leta på till att följa rötternas utveckling och skott som gror till en liten stam. När de väl har rotat sig ordentligt under flera veckor vecklar ett par blad ut sig på bara ett par dagar. Fin belöning för den tålmodiga.
Näring och vatten
Fram tills nu har det i ekollonet funnits tillräckligt med näring vilket gör att det räcker att tillföra vatten. Byt gärna ut vattnet emellanåt, framförallt i början. Mina största ekar har nästan använt upp all näring och det är inte mycket kvar av ekollonet. I detta läget skulle de gärna hoppa ned i en kruka jord, men jag älskar de små vaserna så jag tillför några droppar flytande växtnäring istället och hoppas att de nöjer sig med det.
Utplantering
Målet är att skapa en härlig ekkulle vid vårt lantställe. Där ska de växa och breda ut sig med midsommarblomster runt stammarna. Det kan absolut vara svårt att plantera ut en ek som rotat sig inomhus, men vi har många och nästa år plockar vi nya så lite svinn är inte hela världen. Vi har ju redan lyckats odla fram hela små träd. Lyckan i det!
Först i juni när frostrisken är över hos oss planterar vi ut dem. Finns tid och lust så tycker eken om lite skötsel och omvårdnad på sin växtplats. Chanserna att den etablerar sig ökar om gräset hålls undan och när den blir lite större att även undervegetation som buskar röjs.
När barnen blir stora och planterar ekollon med sina barn vid stugan har kanske våra ekar på kullen blivit tio meter höga. Det är i alla fall en fin tanke.
Hej! Jag är rysligt nyfiken på hur det gick för dina ekar. Jag har själv försökt odla ekar så som du, men har aldrig riktigt lyckats. Mvh Simon
Vad tråkigt att det inte blir några ekar. Tyvärr har jag mina försök ute varit lite halvhjärtade så planteringsplatserna har vuxit igen och småekarna blivit “uppätna” av den omgivande grönskan våren därpå. När jag hittar den perfekta platsen ska jag vara duktigare på att hålla efter den. Vad är det som har gått snett för dig? Inomhus står däremot fortfarande vinterns ekar men har snart gjort sitt. Tar säkert in ett 30-tal varje vinter.
/Maria