Oändligt många val väntar vid planeringen av ett nytt badrum. Ska det vara sobert och klassiskt, modernt eller kanske personligt och färgsprakande? Vad är budgeten för renoveringen och ska pengarna prioriteras på dyra ytskikt eller lyxiga detaljer? För mig är det viktigt att badrummet går i samklang med resten av huset eller lägenheten för att vara tidlöst och hålla länge oavsett vem som bor där.
Mainstream vs personligt
Vi bor ju sällan femtio år i våra boenden nuförtiden utan byter dem när våra behov ändras. Dessvärre innebär ägarbyten ofta ett ofattbart resursslöseri. Jag tänker på alla dessa badrum i hus och bostadsrätter som rivs ut enkom för att den personliga smaken inte rimmar med nya ägaren. Så onödigt! Det är alltså bra att tänka lite mainstream vid de här renoveringarna. Samtidigt investeras mycket pengar så det ska såklart kännas personligt och härligt.
Låt resten av hemmet visa vägen vid din badrumsrenovering
Badrummet är kanske det mest avgränsade rummet i huset och det kan vara frestande att tänka helt nytt här. Och det är sannerligen lätt att gå vilse i alla härliga kataloger. Mitt tips är ändå att följa husets stil. Det är alltid bra att hålla en röd tråd i stil och färg med resten av hemmet. Om du är nöjd med ditt hem efter alla omsorgsfulla val du gjort är det ju troligt att det blir bra att hålla den tonen.
Hämta inspiration
Jag kan verkligen rekommendera att välja inspirationsbilder från tidningar eller nätet. Det är så skönt att ha något att luta sig mot när valen känns övermäktiga. På så vis är det lättare att hålla tråden och chansen att målet blir som visionen är större. Jag älskar att jobba med Pinterest, en app där du enkelt skapar en inspirationsmapp eller mood board för ditt projekt. Vill du kika på härliga sekelskiftesbadrum så kika in i min mapp här.
Kakel och klinker- tidlöst men personligt
Grejen här är ju att hålla i sig lite och hitta en fin balans när det gäller färg och form. Kakel och klinker sitter ju där de sitter sen och ska gärna göra det flera decennier då det är fantastiskt slitstarka material. Exempelvis ger neutrala färger större utrymme för härliga former och mönster och tvärt om.
Jag tänker att organiska nyanser i exempelvis blått, grönt, grått och beigt är enkla att leva med och trivas i för de flesta. Naturens skalor känner vi ofta oss hemma i.
Små gästtoaletter är lite mer tillåtande att ta ut svängarna med. Speciellt i gamla hus eftersom dessa ofta var halvkaklade förr. Då ges utrymme att välja någon extra härlig tapet eller färg och det gör ju inte ett dugg om du tröttnar eller ska sälja. Då är det ju bara är att tapetsera eller måla över. Perfekt att göra även för endast en vägg för att få in mer färg och förändringsmöjlighet. Precis så gjorde vi i badrummet i bilden ovan och som du kan se fler bilder av och läsa mer om i det här inlägget.
Utgå från egna erfarenheter
Vi har ju alla varit i ett och annat badrum i våra dar. I renoveringsplaneringen är det tid att plocka fram de där godbitarna som fastnat i minnet. Kanske har du renoverat något badrum tidigare och varit extra nöjd med någon lösning. Plocka in det i projektet likväl som du lär från mindre lyckade idéer. Vi renoverade badrummet i vår tidigare lägenhet för tio år sen och än finns det detaljer jag tar med mig därifrån i nya projekt. Det finns också en del jag undviker.

Använd dolda utrymmen
Jag tycker att fyra kaklade väggar kan bli lite platt. Därför försöker jag alltid använda dolda utrymmen för att skapa förvaring eller vackra blickfång att bryta av med. Genom att skapa olika nischer i väggarna kan rummet lätt förändras gång på gång med inredning.
Olika material och design- olika arbetskostnad
När det kommer till ovanligare former eller mönstpassningar av kakel och klinker kan det vara bra att stämma av med hantverkaren först. En billig platta som är krånglig att lägga kan lätt bli dyrare än en dyr platta som är enklare att lägga. Så priset kan lätt bli omvänt i slutändan.
Att exempelvis bygga nischer tar lite mer tid och framförallt om kaklet ska skäras i vinklar som ska mötas fint för att slippa se skärytan. Nischerna i duschen nedan från vårt gamla badrum är gjort på detta sätt. Det tog väldigt mycket tid att göra. Denna lilla detalj gör inte bara att nischerna blir kostsamma det är också väldigt lätt att kaklet stöts i kanterna där det är väldigt tunt. Alltså visst blir det snyggt men det är inte värt det. Nu tar vi istället genvägar med glädje!
För att förenkla kakelsättningen i badrummet nedan har plattorna inte skurits i vinklar utan endast målats med våtrumsfärg på de annars lerfärgade skärytorna. Det finns även vitmålade lister i metall som blir väldigt bra att kanta med som vi har använt i senare projekt. I det här projektet trodde jag endast de fanns i silver varför vi testade att måla istället. Jag är riktigt nöjd med resultatet som ses på bilden nedan. Hoppas bara att det åldras fint!
Detaljerna
Är kakel och klinker enkla i form och färg så är det snyggt att gå loss lite på detaljer som möbler, beslag, kranar och belysning. På motsatt sätt hamnar fokus bäst på exempelvis ett färgglatt mönstrat golv om inredningen är lite mer sparsmakad.
Länge leve badrummet
Det är ju inte utan anledning som material i badrum och kök kommer med garantier på upp emot 25 år. Det är byggt för att hålla. Tänk då vad fint om vi försöker inreda dessa rum så att de kan älskas av många olika människor under lika lång tid.
/Maria