Odlingskalender- Mars

Mars månad är nyckfull från år till år och kan bjuda på allt från strålande vårväder till kall vinter. Oavsett väder känner jag att våren startar i odlingen i mars. Även om temperaturen påverkar växterna så är ljuset det mest avgörande och i mars blir det verkligen tydligt. Övervintrade plantor börjar åter ge skörd ute och inne blir fönsterbräderna odlingsbara igen. Perfekt tid att så tomater alltså. Tomaterna och en hel del annat hittar du i mars odlingskalender.

De nyckfulla årstiderna

Mina vintersådder började titta upp redan i slutet av februari i år. Både i odlingslådorna under fiberduk och i plasttrågen. Det är den tidiga vårens förtjänst i år. Förra året dröjde det ända in i april, ungefär fem veckor senare. Så olika kan det vara från år till år trots att sådderna görs vid samma tidpunkt. Först upp är spenat, savojkål, spetskål, och grönkål.

Många av aktiviteterna som finns med i odlingskalendern finns beskrivna mer i detalj i andra inlägg. Dessa finns länkade i slutet av texten om du är intresserad att fördjupa dig i något moment. Eftersom jag odlar i zon 2 som det är här i Göteborg så kan aktiviteterna skjutas på för dig som odlar i de kallare zonerna eller göras med en gång i zon 1.

Att så i mars

Utomhus

Än funkar det fint att göra vintersådder eller så kallade kallsådder av köldtåliga sorter utomhus. Precis som jag har gjort under januari och februari.

Under mars gör jag vintersådder i rejäla krukor med bokashikompost (syrat matavfall som är väldigt näringsrikt). Komposten toppas med gammal uttjänt jord från förra året. Krukorna ska slutligen husera chiliplantor men det är lång tid tills chilin ska planteras ut och på detta sätt hinner jag skörda en gröda innan dess. Jag satsar på snabbväxande gröna blad eftersom de har funkat bäst i dessa krukor tidigare. Jag gör ganska stora hål i botten på krukorna eftersom jag vill att maskarna ska kunna komma in och hjälpa till med nedbrytningen av bokashin.

I kruka sår jag framförallt:

  • Vintersallat
  • Sallat
  • Spenat
  • Rucola
  • Vinterportulak

Titta gärna tillbaka i januaris och februaris odlingskalendrar för sålista för de andra vintersådderna då dessa går fint att göra även nu i mars.

Inomhus

Följande sorter sås inne för att sedan planteras ut:

  • Tomat (äntligen)
  • Tomatillo

I mars rotar jag även min sättpotatis för att tidigarelägga skörden. Genom att ge potatisen chans att utveckla rötter i jord har jag färdigetablerade potatisplantor att plantera ut om några veckor. Jag rotar inte all min potatis utan satsar på de tidiga sorterna jag vill skörda av först. Potatis till midsommar blir inga problem med förrotad potatis.

Potatisen läggs på brickor med ett lager jord i botten. De behöver ligga ljust och gärna ganska svalt.

Att skörda i mars

Under mars börjar jag kunna norpa av nytillväxten på de övervintrade plantorna av kål, spenat och sallat. Denna månad spelar dessutom jordärtskockan hjälterollen i köksträdgården. Nu uppskattar jag den som allra mest. Eftersom vi sällan har tjäle kvar i marken här i zon 2 så är det dessutom lätt att gräva upp de små godbitarna. I mars väljer jag ut några fina knölar och återplanterar för nästa års skörd.

De övervintrade spenatplantorna ger de härligaste bladen tidigt på våren när de är som mest efterlängtade.

Att göra mer i mars

Nu är det dags att ge minislanggurkorna som ska odlas på fönsterkarmen stöd att slingra sig på. Eftersom de växer på höjden och alla blad exponeras för ljus kan den redan nu klara sig på fönsterljuset.

Det börjar bli dags för första omplanteringen av paprika, aubergin, kronärtskocka mm som såddes i februari. När plantan har fått ett till två par karaktärsblad brukar det vara lagom. Passa på att plantera ned gängliga plantor av potatissläktet som tomat, paprika mm. De klarar det fint.

Pelargonerna ska också få komma upp från källarfönsterna och väckas med en rejäl nedklippning och ny näringsrik jord. Sen ska jag trolla fram plats för dem i fönsterna innan de äntligen kan flytta ut. Det fina är att källarfönsterna blir lediga och dessa är perfekta för potatisrotning och de omskolade plantorna som inte längre får rum under växtbelysningen. Lagom svalt för att hålla ned tillväxten lite.

Vintersådderna och de övervintrade plantorna jag har ute i trädgården och i grannens växthus behöver lite mer vatten nu när de börja växa till. Beroende på vädret får de lite snö eller vatten vid behov. Vattna gör jag när vädret är milt och det inte finns någon frysrisk.

Vid den här tiden när snön har dragit sig tillbaka klipper jag ned mina perenner i rabatterna. Jag smular ned dem och låter dem förmultna på plats för en jordförbättrande effekt.

Vill du testa att odla glasrabarber så håll utkik efter de små knopparna när de tittar fram. Det är nu det är dags att täcka dem för att få de späda mjälla glasrabarberna.

Jag gör vårfint inomhus genom att låna lökar av t.ex. snödroppar, krokus och pärlhyacint från trädgården. När de blommat över gräver jag ned dem igen med en gång medan bladverket är grönt. Då brukar de återkomma fint nästa år. Perfekt om du har några lökar som växer lite undanskymt och som du ändå vill flytta till en bätte plats. Så härligt att få njuta av dem inne också!

Länkar till  inlägg relaterade till mars odlingskalender

Hoppas att du hittar nåt nytt att testa och tipsa gärna i kommentarerna om du har något du vill dela med dig av.

God odlingslycka!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)