Rotad potatis i jorden för tidig skörd

Få grödor är så enkelt och tacksamt att odla som potatis. Lägg till att den är en av våra hårdast besprutade grödor i Sverige så blir den än mer odlingsvärd. Vill du ge dina potatisar en snabbstart så kan du förrota dem. Fina små potatisplantor blir det om de rotas innan de sätts, eller rättare sagt i det här fallet- planteras. Eftersom potatisen redan har etablerat ett rotsystem innan den åker ned i jorden tjänas några veckor in till den efterlängtade första skörden. Rackans enkelt är det dessutom att förrota potatisen.

Rota potatisen så här:

  • Grunda en bricka, back eller liknande med ett par centimeter jord.
  • Lägg på potatisen och tryck till lite. Finns det groddar så var försiktig med dem och placera dem uppåt.
  • Vattna och håll sen jorden lätt fuktig.
  • Ställ ljust och gärna svalt.
  • Vänta 3-4 veckor eller hur lång tid du har innan du vill sätta ut din potatis.

Jag och min yngste odlare la potatisen på brickor i slutet på mars och sen har de fått ligga i källarfönstret en månad innan de fick komma ned i jorden på odlingsplatsen.

Tid för utplantering

Vi planterar ut våra rotade plantor i slutet av april i zon 3. Det är blasten på potatisen som är frostkänslig så om du täckodlar och på så vis skyddar blasten kan du plantera ut den när jorden kommit upp i minst 8 grader +.  Annars får du skydda dina plantor med markduk alternativt vänta på att den värsta frostrisken ska vara över.  Skulle blasten frysa något så sätter det endast tillbaka plantan något men den kommer igen.

Så här planterar jag

Jag gräver en liten grop för potatisen och fjäskar lite genom att grunda med lite planteringsjord. Det gör jag för att min jord är kompakt och potatisen har fått den hårdaste nya ytan eftersom den luckrar upp jorden fint till nästa år då mer kräsna grödor kommer att odlas här. Jag täcker även knölen med jord. Efter det täcker jag med gammalt täckmaterial från förra årets odling och med löv, perennklipp och liknande. Sen gäller det att fylla på med täckmaterial efterhand som blasten växer.

Genom att odla på det här sättet kommer merparten av potatisen att utvecklas i det luckra täckmaterialet. Samtidigt kommer plantans rötter tillsammans med mask och andra mikroorganismer hjälpa till att luckra jorden. Täckmaterialet bjuder på en riktig festplats för dina nedbrytare och du får fin hjälp att skapa bra odlingsjord för nästa säsong.

  • Radavstånd 50-70 cm
  • Plantavstånd 20 cm
  • Plantera gärna i hink

Sorter

I år har jag satt ekologiskt utsäde från Larsviken av sorterna Maris Peer och Princess. Båda två är fina fasta sommarpotatisar. Jag kommer troligtvis att komplettera med min favorit, den franska delikatesspotatisen Amandine, men den har inte funnits i butikerna som jag varit i ännu.

Försprång mot potatisbladmöglet

Genom rotningen av potatis ger du dem ett försprång mot potatisbladmöglet som slår till under sommaren. Förra året experimenterade jag med att sätta potatis vid midsommar, vilket du kan läsa om i inlägget om distansodling här. Tyvärr hann inte potatisarna utvecklas så lång tid innan mögelsporerna slog till och jag fick väldigt små knölar. De sista hittade jag nu när jag beredde odlingsytorna och de hade lagrats riktigt fint i jorden.

Så oavsett om du vill vinna över potatisbladmöglet eller bara är otålig efter skörd så är rotning av potatisen en prima lösning.

/Maria

2 svar på ”Rotad potatis i jorden för tidig skörd”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)