Nedplantering av småplantor- dessa sorter fungerar

Under årets första månader är det lätt att peta ned väl många fröer i ren odlingsiver. Mitt problem blir sen att hitta växtplatser med tillräckligt bra ljus innan det riktigt fina naturliga ljuset kommer. Resultatet blir då därefter. Rangliga plantor som har vuxit sig för långa i jakten på ljuset. Då lyder lösningen nedplantering. Många känner till att tomat går att plantera ned för ökad stabilitet. Men jag planterar ned plantor av så många fler sorter med finfint resultat.

Jag har testat att plantera ned många sorter som jag odlar. Framförallt finns ju behovet för de grödorna med lång utvecklingstid eftersom det är dem jag startar med redan i februari när ljuset är knappt. Läs gärna min sålista för februaris inomhussådd här.

Efter lite resonerande och att ha testat mig fram har jag kommit fram till att potatisväxter fungerar fint vid nedplantering. Inom den botaniska familjen Solanaceae eller potatisfamiljen ingår en mängd olika arter varav många är vanliga att odla och försås tidigt.

På bilderna nedan ser ni sticklingar av physalis sort kapkrusbär som jag skolar om och passar på att sätta ned ytterligare säkert 5 centimeter när jag går upp i krukstorlek.

Potatisväxter för nedplantering i min odling

  • Tomat
  • Paprika
  • Tomatpaprika
  • Tomatillo
  • Physalis
  • Aubergine
  • Chili

Samtliga dessa sorter har jag testat att plantera ned vid omskolning och fått gott resultat. Vissa åker ned ett par extra centimeter för ökad stabilitet vid varje omskolning. Andra, tex tomatillon på bilden nedan, har jag trott varit utan räddning för de varit så gängliga så de har fått åka ned långt i krukan och har sen tagit sig fint. Tomatillo visade sig vara riktigt känslig de första veckorna vilket var tydligt eftersom de växte intill chilis och pakrikor som blev knubbiga och fina. Jag försöker skapa bra växtförhållanden för alla småttingar, vilket ni kan läsa om i inlägget om lyckad försådd så jag var ganska förvånad över tomatillon. Även auberginen bredvid åkte ned litegrann vid flytt till kruka, utan problem, även om de vuxit upp mycket finare.

Av dessa sorter är det framförallt tomat som riktigt gynnas av att planteras ned då den snabbt sätter nya rötter längs med hela stjälken. Precis som potatisen själv som sätter potatis längs stjälken när den kupas ordentligt.

Physalis har också den förmågan kan jag se på mina sticklingar i vatten men det tar betydligt längre tid. Lilla busktomaten Tiny Tim nedan planteras ned så hjärtbladen (det nedarsta bladparet) hamnar strax under under jordytan.

Gemensamt för alla potatisväxter jag odlat är att de i alla fall inte verkar missgynnas av att stjälken hamnar en bra bit under jord. Vinsten blir stabila och fina plantor. Chilin Jamaican Bell nedan planteras ned ca 3 centimeter för att få bättre förutsättningar att utveckla en frodig planta. Detsamma har jag gjort med mina paprikor och tomatpakrikor.

Övriga sorter- nedplantering eller ej

De flesta växter behöver inte planteras ned speciellt mycket men kan må bra av att komma ned nån centimeter. Exempelvis kronärtskocka tycker jag är fint att få ned själva stjälken litegrann då den kan bli lite vinglig annars innan den fått ett kraftigt rotsystem, se bilden här under. Men det gäller att inte övervattna dessa små raringar. Detsamma gäller för den pyttiga rotsellerin som annars lätt lägger sig ned.

Jag har även planterat ned sparris som blivit väldigt ranglig och det verkar gå fint. Det tar ju några år innan jag kan säga något om skörden men jag resonerar lite som så att eftersom växten kan kupas med jord så är det nog inget den mår dåligt av. Med sparrisen nedan gjorde jag det lätt för mig och lyfte bara över hela jordmassan till ett större tråg som jag grundat med jord och sen mycket jord upptill för att stabilisera de sköra vipporna. Jag hoppas att de blir lite mer robusta framigenom och planterar dem styckvis då.

Gurka däremot är känslig mot fukt runt stjälken och kan ruttna om den kommer ned för långt i krukan. Här är det bättre att stötta med en pinne. Den ska ju ändå klättra eller klänga framöver. Många gurkor har jag dödat genom åren med för mycket vatten eller kyla så dessa är jag lite extra försiktig med.

Nu hoppas jag på massor med ljus och knubbiga plantor framöver.

Lycka till med era omskolningar och dela gärna med er av era erfarenheter i kommentarerna. Så fint att kunna lära sig av andras lyckade och mindre lyckade experiment.

Länkar till relaterade inlägg till Nedplantering av småplantor- dessa sorter fungerar:

God odlingslycka!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *