Påskpyssla vackra urblåsta ägg

Att blåsa ur ägg är lite lagom pyssligt och passar fint att göra tillsammans med barnen. De små barnen behöver lite hjälp att picka hålen men urblåsningen brukar gå fint. Vi fick helt ljuvliga ägg från grannens höns och lät de vara naturligt färgade men det går såklart fint att måla dem också.

Gör urblåsta ägg så här:

  1. Använd rumstempererade ägg och skaka ägget en stund så att gulan separerar för enklare urblåsning.
  2. Picka sedan ett hål i äggens minst spetsiga ände med en nål.
  3. Gör ett till lite större hål i äggets andra spetsigare ände.
  4. Blås i det lilla hålet, slut munnen så tätt som möjlig mot ägget, så att innehållet kommer ut genom det större hålet.

Skölj ur ägget med vatten, torka och måla om du vill. Tänk på att inte måla ägget innan du blåser ur det eftersom det blir lite blött och använd rena skålar att samla upp ägget i.

Vill du hänga upp ägget knyter du en ögla av sytråd på en avbruten tändsticka som du stoppar in i det större hålet. Dra försiktigt i tråden så tändstickan hamnar på tvären. Detta är det pyssligaste momentet som kan vara bra att hjälpa till med. Det är också fint att låta äggen ligga i en skål eller i blomsterarrangemang.

Sväng ihop en omelett till påsklunchen eller en härlig påskkaka av det urblåsta innehållet.

Vi tar ofta vad vi har när det gäller påskris. I år är det kaprifol och är påsken tidigt brukar det bli äppelkvistar som går i blom. Vi återanvänder alltid våra fjädrar men vill du köpa nya så se till att de är hönsvänliga.

Länkar till relaterade inlägg:

Glad Påsk!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)