Odla rabarber från frö- enkelt nya plantor

Att odla rabarber från frö är inte alls krångligt som många tror och det blir snabbt stora fina plantor. Nu börjar fröfirmorna dessutom erbjuda flera olika sorter och du kan välja din favorit både vad gäller smak och färg. Jag har otroligt stor användning av denna fantastiska perenn, som är basen till barnens sylt- och saftfavoriter, så jag vill ha många plantor och olika sorter. Det går att så rabarber på flera olika sätt men jag ska visa hur du gör det enkelt och med väldigt gott resultat. Odla gärna lite fler plantor än vad du behöver för det är en toppen gåbortis till alla med trädgård under sommaren. För visst ligger det mycket kärlek i en egenodlad rabarberplanta hur lättodlad den än må va?

Odla rabarber från frö steg för steg

Sådd och plantering

Det går fint att så rabarber både genom förodling och direktsådd. Jag tycker att det blir bäst resultat genom förodling då jag kan hålla koll på plantorna och skydda dem mot skadedjur när de är riktigt små och späda. Förodlingen kan göras inne i april om du har gott om plats men även som jag gör ute när värmen börjar komma i slutet av april eller i maj/juni. Det är inte så bråttom då plantorna inte ska skördas första året utan endast etablera sig och växa till.

  • Fyll kruka eller odlingstråg med planteringsjord, minst 10 cm djupt
  • Så fröerna 2 cm djupt, ett och ett eller med 10 cm mellanrum, vattna
  • Placera sådden i skugga/halvskugga, (alt. gro inne och flytta ut när frostfritt)
  • Se till att sådden inte torkar ut
  • Efter ca 1 månad efter groning ge flytande näring varje vecka
  • Plantera ut på gödslad halvskuggig/skuggig växtplats i juni/juli när plantan vuxit till sig
  • Håll 1 m plantavstånd och samma djup som tidigare
Odla rabarber från frö
Odla rabarber från frö

Några genvägar och tips på vägen

Jag gör min sådd ute från slutet av april eller under maj för att spara plats inne till andra grödor men det går såklart fint även inne. Genom att ge plantorna ordentligt med planteringsjord så klarar de att växa till i tråget till utplantering så jag slipper skola om dem. Jag brukar använda godislådor som jag sätter fem frön i och sen får de lock på som extra skydd under utomhusgroningen. Locket har lufthål och hjälper till att hålla sådden fuktig.

Ofta ger jag bort plantor och lyfter då bara över dem från tråget till en kruka med en sked. Sen fyller jag den tomma platsen med ny jord vilket ger plantorna som blir kvar lite extra utrymme. På så vis klarar de sig tills jag har hunnit skörda det som vuxit tidigare på den tilltänkta växtplatsen och gödsla på till dem. Rabarbern kan såklart planteras ut som betydligt mindre plantor om du har platsen klar till dem.

Odla rabarber från frö

Direktsådd på växtplatsen kan också göras men om du sått många frön se då till att gallra/flytta isär plantorna under sommaren när de börjar växa till sig.

Ge gärna ett skyddande lager med luftigt täckmaterial under första vintern så tittar den snällt upp till våren igen.

Odla rabarber från frö

Skörd

Skörda inte första året utan låt plantan hämta hem näringen från sommartillväxten. Andra året kan du börja skörda försiktiga smakprov fram till augusti om plantan har fin tillväxt. Tredje året efter sådd kan du skörda mer normalt.

Om rabarbern går i blom så tar det kraft från rabarbern så för att förlänga skörden plockas blomman av. Den är superfin några dagar i vas.

Sorter

Jag är väldigt förtjust i de mörkt rosaröda sorter som Glaskins (bilden nedan) och Lider Red Stem (testar den i år) eftersom de ger vacker färg åt saft och sylt som är mitt främsta användningsområde för rabarber. Smakmässigt tycker jag även om Victoria som har gett väldigt fina plantor och som är den lättaste sorten att få tag på fröer från.

Föröka plantor

Har du redan stora fina plantor så går rabarber även bra att föröka med rotbitar på hösten eller tidigt på våren. Skär av en bit med spade och plantera på det nya stället på samma djup. Skörda även här försiktigt första året och låt den mesta näringen återgå till plantan genom att låta rabarberstjälkarna vissna ned.

Länkar till inlägg relaterade till att odla rabarber frön frö:

Hoppas du blir sugen på att så denna superanvändbara och minst lika snygga goding från frö. Tänk på att ge den en fin plats eftersom den kommer om igen varje år. Så lyxigt med goda perenner ju!

Allt gott!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *