Rabarbersylt- sommarsmak på burk

Den här rabarbersylten får till och med ersätta jordgubbssylten till barnens pannkakor och gröt här hemma. Så god är den! Dessutom fixar du den på 20 minuter. Toppensätt att ta hand om rabarberskörden som annars lätt går ner i sommarbakverk och istället ersätta ett livsmedel som vi vanligtvis handlar i butik. Jordgubbarna går alltid åt som de är här hemma men rabarberna är utmärkta till förädling och lagring. Vem vill inte ha sommar på burk senare i vinter?

Recept till ca 1,4 liter rabarbersylt

  • 1 kg, ca 2 liter skivad rabarber
  • 1 citron, saften
  • 7 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • Eventuell smaksättning av exempelvis kardemumma eller kanel

Gör så här:

Lägg den skivade rabarbern i en gryta. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i grytan tillsammans med stången och de övriga ingredienserna. Koka upp och låt puttra 15 minuter. Ta grytan från plattan och mixa grovt om ni som jag vill efterlikna jordgubbssyltens textur. Den går bäst hem här hemma om den är nästan slät med några mjuka rabarberbitar.

Häll på väl rengjorda burkar ändan upp och förvara mörkt och svalt eller ställ i kyl/frys, men lämna då lite plats för expansion.

Färgen på sylten varierar med färgen på rabarbern. Jag har en planta med härligt röda stjälkar vilken jag brukar göra sylten på för att ge den en djup rödrosa färg.

Du kanske är sugen på mera gott från frukt och bär?

Ha det gott!

/Maria

2 svar på ”Rabarbersylt- sommarsmak på burk”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)