Röd vinbärssaft med vanilj- frisk och svalkande för varma dagar

Röda vinbär finns ofta i överflöd de flesta villaträdgårdar men blir i många fall mat till fåglarna vilket är lite synd. Jag gör gärna vinbärssaft på mina och så får fåglarna nöja sig med bären jag missar. För att ge saften en lite rundare smak tillsätter jag vanilj och den blir en given favorit hos barnen varma sommardagar. Saften får en fantastisk röd färg och god smak även om den blandas svagt för att hålla ned sockerinnehållet.

Recept för ca 1,5 liter vinbärssaft

  • 2 kg röda vinbär (ca 4 liter)
  • 5 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 5-7 dl socker

Gör vinbärssaften så här:

Skölj bären med stjälkarna kvar och lägg dem i en gryta och häll på vattnet.  Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och lägg stång och frön i grytan. Koka upp och låt sedan koka på svag värme under lock cirka 15 minuter. Pressa saften ur bären genom att mosa dem med potatisstomp eller liknande.

Häll upp bärmassan i en silduk och låt det självrinna för att få en klar och fin saft. Om du saknar tid och tålamod så försila den i sil eller durkslag utan duk först så går det fortare genom duken sen.

Häll tillbaka saften i den i väl ursköljd gryta. Tillsätt sockret och låt saften koka någon minut så att sockret löser sig.  Vill du inte ha så söt saft räcker den lägre mängden socker men prova dig gärna fram. Ta grytan från värmen och skumma av saften noga för att bli av med orenheter.

Fyll upp saften på varma och rengjorda flaskor då det ger en mer hållbar saft. Fyll ända upp och sätt på kork och låt saften kallna. Förvara saften mörkt och svalt eller i kylskåpet. Det går också fint att frysa saften, men lämna då lite plats i flaskan för saften att expandera på.

Blanda med iskallt vatten och njut den varma dagar!

Du kanske är sugen på mera saft- och syltinspiration likt vinbärssaften?

Allt gott!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)