Mat blir jord- snabb kompostering med bokashi

Mat blir jord- snabb kompostering med bokashiUnder flera år funderade jag på hur vi skulle ta omhand vårt matavfall hemma i radhuset istället för att kommunen skulle behöva hämta det. Förutom klimat- och miljönyttan med de minskade transporterna och den vidare hanteringen av avfallet så ville jag dessutom återföra de viktiga näringsämnena från maten till jorden. Jag var tidigare tvungen att köpa en hel del kogödsel inför varje odlingssäsong för att ge jorden förutsättningar att producera en god skörd. Samtidigt såg jag potentialen i vårt matavfall som innehåller toppenfin näring till jorden och med tanke på att vi handlar ekologiskt och odlar själva visste jag dessutom att matavfallet inte innehåller onödiga gifter. Jag ville ha ett rent kretslopp helt enkelt. Bokashimetoden blev lösningen.

Från bord till jord på sex veckor

När jag först hörde talas om bokashimetoden kände jag direkt att det var något för vår familj. Tänk er en process som omvandlar matavfall till jord snabbt och utan behov av stora skrymmande kompostbehållare. Bokashimetoden är inte en kompostering i vanlig betydelse. Den innebär att matavfallet fermenteras med hjälp av bl.a. mjölksyrabakterier och jästsvampar i tätslutande behållare. Mikroorganismerna gör matavfallet väldigt lättnedbrytbart och de tillförs matavfallet med ett särskilt EM-strö eller EM-vätska.

EM är en förkortning av effektiva mikroorganismer, vilka verkar gott för jorden och är naturligt förekommande i miljön. Det är en anaerob process (sker i avsaknad av syre) till skillnad från vanlig kompostering som behöver syre och omrörning med jämna mellanrum. Nedbrytningsprocessen genom vanlig kompostering avger en hel del växthusgaser under matavfallets omvandling till jord. Genom att fermentera avfallet behålls kväve och kol mer effektivt och processen blir betydligt mer klimatsmart och resurseffektiv.   

Så här går bokashimetoden till

Fylla hinken, ca 2 veckor 

Under en till två veckor fyller vår familj på fem personer vår 16-liters hink. Matavfallet samlar jag upp under dagen i en kompostpåse eller skål. Denna fyller jag över i hinken på kvällen tillsammans med lite bokashiströ och pressar ihop det så det blir tätt. Hinken är lagom stor för att få rum med i diskbänksskåpet så det är nära till hands. Eftersom det är ett tätslutande lock på luktar det inte något om behållaren.

Mat blir jord- snabb kompostering med bokashi
Hink med tappkran som på bilden har vi två stycken i huset. Dessa två räcker för oss då det tar två veckor att fylla hinner föregående hink fermenteras klart. I sommarstugan har vi den enklare hinken på bilden högst upp i inlägget.

Fermenteringsprocessen bygger på att det är syrefritt så det är bra att endast öppna hinken en gång per dag. Allt hamnar i hinken hos oss även om vissa rester från exempelvis avokado, majskolv, melon och köttben tar längre tid att bryta ned. Finns det synliga rester kvar i jorden efteråt i rabatter eller odlingar så trycker jag bara ned dem så jag slipper se det och till slut bryts ju allt ned. 

Fermentering, 2 veckor

Två veckor ska matavfallet nu fermenteras i sluten behållare efter den sista tillsatsen av mat är gjord när hinken är full. Under syrningen är det framförallt mjölksyrabakterier och jästsvampar som jobbar med matavfallet. Det gör att matavfallet blir surt, lite sladdrigt i strukturen och får en syrlig lukt. I övrigt ser maten sig ganska lik ut som när det lades ned i hinken även efter fermenteringen.

Nedbrytning till jord, 2 veckor

Efter dessa två veckor kan innehållet grävas ned direkt i odlingen eller rabatten. Ju mer jordkontakt som bokashin får desto bättre för nedbrytningen. Så blanda väl om du har bråttom. Det är nämligen nu som jordens bakterier och svampar tar vid och gör underverk med avfallet så ju mer kontaktytor som finns desto snabbare omvandlas matavfallet till jord. I detta läget är det för surt för växternas rötter så det behöver grävas ner där du inte odlar, alternativt bredvid eller djupare än växtrötterna. 

Mat blir jord- snabb kompostering med bokashi

Under såtid tycker jag de är perfekt att skyffla ur lite jord från såplatsen i en hink. Gräva ned bokashin och lägga tillbaka jorden på ytan i ett lager på minst 5 cm som du kan så i. På så vis får du ett jordlock som förhindrar luktspridning och rötterna har ett jordlager att växa ett par veckor i innan de kommer ned i bokashin som då inte längre är för sur utan näringsrik och tillgänglig för växterna. Så här gör jag även innan jag sätter vitlök, vilket detta inlägget handlar om.

Jag passar på att gräva ned en omgång bokashi mellan sådderna i mina pallkragar för trädgårdsavfall, vilka du kan läsa mer om i inlägget om jordens kretslopp. Efter att jag blandat ned den ordentligt så toppar jag med ett lager jord att så i. Ska jag plantera uppväxta plantor så väntar jag två veckor.

Jordfabrik

Om jag redan sått på alla mina ytor så gör jag en jordfabrik i en stor plastback och låter den sista tvåveckorsprocessen ske där. Detta är även ett bra alternativ på vintern då jorden är frusen. Fördelningen i jordfabriken ska vara ca hälften jord hälften matavfall. Det är perfekt att använda gammal uttjänt jord som gjort sitt i krukor eller odlingar. Efter två veckor har jag fin näringsrik jord som jag kan gräva ned jorden i odlingar och rabatter eller fylla krukor för nyplantering. Tillför du hela tiden ny bokashikompost till jordfabriken bör du tänka på att näringen ackumuleras i jorden. Du kan då behöva späda den vid plantering eller använda den mer som gödsel till dina odlingsytor.

Mat blir jord- snabb kompostering med bokashi
Jordfabriken har jag nere i källaren utan lock men med ett lager jord på toppen. Denna kan även stå ute vid temperaturer över 15 grader men bör då ha lock på sig men lufthål längs väggarna för att det inte ska bli för tätt.

Lakvatten är supernäring för växterna

Under hela tiden som bokashin är i behållaren kan jag dessutom tappa ur lakvatten ur hinken. Därför är det är bra att ha en hink med tappkran. Lakvattnet ska spädas hundra gånger, alltså exempelvis 1 dl till 10 liter vatten. Med bokashijuicen vattnar jag inomhus- och utomhusväxter, vilka blir synbart nöjda och frodiga. En hink med tappkran är dyrare vid inköp men betalar sig ganska snabbt då du sparar in pengar på att slippa köpa flytande växtnäring.

Optimera nedbrytningen

  • Delas stora matrester i mindre bitar (ca 2-3 cm) så blir nedbrytningen effektiv och snabb. Jag bryr mig inte så mycket om tiden och delar därför inte avfallet något extra utan det åker ned som det är.
  • Vätskebalansen är viktig, se till att det inte blir för blött i hinken. Tappa ur lakvätska ca var tredje dag om du har en tappkranshink alternativt kompostera ganska torrt material eller lägg i extra tidningar om du har vanlig hink. Jag vill gärna tappa ur lakvätska ur min hink och lägger därför även i en del flytande matavfall. Efter ett par hinkar hittar en balansen här.
  • Blanda bokashin väl med jorden så att så många delar som möjligt får kontakt med jorden och de mikroorganismer som behövs för detta steget så går nedbrytningen snabbare. Detta brukar jag inte heller göra om jag inte har bråttom.
  • Vid temperaturer under 15 plusgrader kan bokashin och den jordblandade bokashi förvaras ute men nedbrytningen pausas då eller går väldigt långsamt och startar sedan upp igen när våren och värmen kommer åter.

Jag och min minsta trädgårdsmästare grävde upp vår trötta mynta på landet och la i en hink bokashi. Vi toppade med jord som vi la ned rötterna i och hoppades att de inte skulle söka sig nedåt för snabbt. Några veckor senare var den frodigare än någonsin.

Slutet kretslopp

Jag tycker att bokashimetoden är ett perfekt sätt att sluta sitt eget kretslopp och skapa värde av det egna avfallet. Tänk att göra fin jord av dina matrester på sex veckor. Vilken grej!

För hushåll med trädgård passar bokashi utmärkt. Även som odlingsintresserad i lägenhet skulle det nog gå att skapa ett kretslopp även om det kräver lite mer eftertanke. Sköts processen så luktar den inte och grävs den ned på tillräckligt djup blir det inte heller problem med nyfikna djur.

Blev du intresserad av metoden så titta gärna in och läs mer på exempelvis mikrojord.se eller bokashi.se där det finns massor av bra information och allt som behövs för att dra igång ett eget kretslopp. Lycka till!

/Maria

 

10 svar på ”Mat blir jord- snabb kompostering med bokashi”

    1. Tack, vad roligt att du tyckte om det. Jag tycker så mycket om metoden själv så försöker sprida den vidare ☺️

    1. Vad glad jag blir att du blev inspirerad att testa. Hoppas att du kommer att gilla det. Det finns en jättefin facebookgrupp, Bokashifrämjandet, som administreras av duktigt folk på Mikrojord .

  1. Ja det är fantastiskt med bokashi, har hållit på ett tag med det. Åh sicken fantastisk jord de blir ??

    1. Jaa, bästa bortskämda jorden blir det som kan toppleverera. Vad roligt att du är igång och också har upptäckt alla fördelar.
      Allt gott!
      /Maria

  2. Vilken toppenbra info som finns här! Fönstergurka måste jag testa. Jag har snart färdig bokashijord men undrar över om den behöver spädas? Säg att jag blandar till en jordfabrik i en kruka. Kan jag plantera direkt i den efter två veckor eller behöver jorden spädas?

    1. Oj, jag har ju missat din fråga. Vad härligt att du har en jordfabrik igång. Jag skulle späda lite fa för att sprida det goda till fler hungriga plantor alt ha den lite starkare jorden i nedre halvan av krukan som plantan letar sig ned i efterhand. Så gör jag med färsk bokashi också och odlar saker med grunt rotsystem (typ sallat) till en början och sen några veckor efter när det är dags för skörd är det perfekt att plantera ned chili eller nåt likande.
      Lycka till!
      /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)