HLR- livsviktig kunskap

Årligen rapporteras ca 5000 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige för vilka överlevnadsgraden bara är ca 11 %. Däremot ökar överlevnadschansen markant, upp till 70 %, då behandling med HLR och hjärtstartare sätts in de första minuterna efter hjärtstoppet och ambulans kommer på plats tidigt. Dessa siffror kommer från Svenska rådet för hjärt- och lungräddnings informativa sidan hlr.nu. Här kan en läsa på eller gå in och titta på filmer som tydligt visar hur insatsen ska gå till.
Jag tror att många av känner att den HLR-kunskap vi har fått i olika forum tillbaka i tiden inte längre sitter så hårt. Då är det perfekt att titta på rådets filmer och påminna sig om att HLR är ganska enkelt.

En stor del av arbetsdagen igår gick till HLR-utbildning tillsammans med den här mannen ovan. Trots att det bara var ett par år sen sist känns det alltid skönt och välbehövligt med en uppfräschning av kunskaperna. När det kommer till hur en reagerar i nödläge ökar chanserna att göra rätt betydligt om en tränar eller läser på regelbundet. Vid dessa tillfällen gäller det att kunskapen sitter tillräckligt väl så att den inte suddas ut av stress och stökiga omständigheter.

Jag blev påmind så sent som i somras om vikten av den här kompetensen. En man föll plötsligt ihop på gatan framför mig och min familj i ett epilepsianfall. Först på plats kände jag ett stort ansvar. Jag kände mig trygg med att undersöka tillstånd, andning och att larma 112. Men jag blev plötsligt osäker på hur det var nu igen. Det där med repetitionerna och antal av kompressioner och blås. Jag kände mig otroligt lättad att hjärt- och lungräddning inte behövdes den dagen och att allt gick bra med mannen som åkte iväg i ambulansen.

Efter den här utbildningen är jag fast besluten att själv hålla mina kunskaper aktuella mellan utbildningstillfällena. Efter tips från vår utbildare laddade jag hem den fina appen för HLR-utbildade, SMSlivräddare vilken är utvecklad i samarbete med bland annat Svenska HLR-rådet . Appen känner av användarnas lokal via gps och skickar sms till dig om det sker ett hjärtstillestånd i din närhet. Har du möjlighet att hjälpa så meddelas du även vart närmsta hjärtstartare finns att hämta på vägen. Här finns även informationsmaterial om HLR så att du kan hålla kunskapen levande hela tiden.

Det känns värdefullt att veta att jag har den här livsavgörande kunskapen om den tragiskt nog skulle behövas av någon i min närhet och jag är fast besluten att förvalta den väl. Dessutom känner jag mig trygg i att vi har de bästa förutsättningar om något skulle hända någon av oss på arbetet där vi spenderar så mycket tid.

Det var bara det lilla men ack så viktiga som jag hade på härtat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)