Sålista- försådd inomhus i februari

I februari går startskottet för mina inomhussådder och då riktigt kliar det i fingrarna. Med trädgården i snö är längtan efter grönska nästan outhärdlig. Så många fröer som pockar på uppmärksamheten och som vill ned i jorden. Men här gäller det att hålla i sig. Jag har inte möjlighet att hålla alltför många plantor med plats och tillräckligt ljus inomhus. Därför sår jag det som går att så ute och prioriterar några få grödor inne. De som får starta säsongen är de med lång utvecklingstid fram till skörd. I år blir det en blandning av sånt som ska växa inomhus mest hela tiden men också sånt som ska planteras ut efter frostrisk. 

För inomhusodling på fönsterbrädan

Chili

Chili är det första som hamnar i jorden här hemma på grund av den långa utvecklingstiden de behöver. Tiden varierar lite olika mellan sorterna, men jag sår alla på samma gång, senast i februari. Mina sådder har fått extra omtanke i år för att stå emot de fruktade sorgmyggorna som härjat här hemma i vinter. Läs gärna det här inlägget om hur jag boostar plantorna och jorden.

Jag har fått fröer till många för mig nya sorter som jag ser fram emot att testa. Denna mix tror jag blir toppen för att dels äta färskt men också använda i såser och till mitt supergoda chilisalt. Sorterna är noga utvalda efter mina chilipreferenser av Olof och Anna, som bloggar på Spenatistan, där du kan läsa mer om dessa sorter och kika på härliga bilder. Så lyxigt!

Tre något mildare:

 • Jamaican Bell,
 • Aji White Fantasy och
 • Pimentos de Padron

Tre lite starkare:

 • Habanero Orange
 • Hot Lemon
 • CGN 21500

Jag brukar få så dålig skörd från chili när jag planterar ut dem i min halvskuggiga trädgård så i år tänkte jag försöka få plats med en del av dem inomhus. Jag har sett otroligt inspirerande bilder på stora chilibuskar som odlas i fönster och känner mig rejält peppad att prova. Mina tre snabbaste tips på att omhänderta chiliskörden ger jag här.

Övriga grönsaker

 • Gurka, Picolino 
 • Busktomat, Tiny Tim

Dessa båda sorter passar fint att odla inomhus och det är därför de sås så tidigt. Övriga sorter av gurka och tomat, som ska planteras ut, väntar jag med för att inte få för trångt här inne. Läs gärna det här inlägget med trix och fix för en lyckad försådd, där jag bland annat beskriver de olika behoven som plantorna har från frö till utplantering. Skulle plantorna ändå bli lite rangliga kan du läsa om nedplantering vid omskolning av plantor här.

För utplantering

Övriga sorter som åker i jorden nu är:

 • Kronärtskocka, Violet de Provence
 • Kronärtskocka Vert de Provence
 • Miniaubergin, Ophelia
 • Aubergine, De Barbentane
 • Tomatpaprika, Ontara
 • Paprika, Korosko
 • Rotselleri, Printz
 • Sparris, Mary Washington
 • Tomatillo, Amarylla

En planta var av de båda paprikasorterna ska jag också testa att fönsterodla för att jämföra med de som flyttas ut på friland. I övrigt kommer de flesta plantorna att få åka ut till odlingen ute vid vår sommarstuga. Det ska bli spännande att se hur dessa sorter klarar den ganska hårda behandling som väntar med distansodling.

Här har jag satsat på sorter med lite mindre storlek på frukterna. Dessa hoppas jag ska mogna även i halvskugga vilket är en förutsättning för att jag ska kunna distansodla. I full sol må de mogna fint men risken är att de torkar ut och dör långt innan dess.

Ute i trädgården har jag redan gjort en del vintersådder med de allra köldtåligaste sorterna, vilka jag beskriver i det här inlägget.

Nåt för alla att odla

På fönsterbrädan hamnade också en kruka nysådd basilika av bara farten. Oavsett om du har trädgård för utplantering, stora fönster för buskiga chiliplantor och gurkplantor eller bara en liten pytteplats i köksfönstret så finns det alltid nåt att odla. I min odlingskalender för februari månad kan du läsa om vad jag pysslar med både inne och ute.

Nu kör vi igång!

/Maria

 

2 svar på ”Sålista- försådd inomhus i februari”

 1. Jag testade att plantera ut chili förra året, enorm besvikelse, från att ha överflöd tidigare år mot att få någon enstaka. Så jag återgå till att spara en favorit inne i stor kruka. Och resten gör jag som jag alltid gjort tidigare och planterar i gamla blomspänner från butiker.
  Hoppas det går bättre med din chili i år 🙂

  Mvh therese

  1. Tack detsamma, med dig i den planen. I min halvskuggiga trädgård hinner jag bara få ett par per planta och de blir dessutom inte klara förrän frosten hotar. Nä, inte fler gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)