Smygstarta våren med vackra kvistar och lökar från trädgården

Vårlängtan dundrar i mig när vintern är på upphällning och solen börjar värma igen. Då gör jag allt jag kan för att smygstarta våren inomhus. Blommande vårlökar och kvistar som får slå ut i blom eller skir grönska gör underverk för vårkänslan. Har du en trädgård så finns många skatter att hämta, vilket är betydligt mera hållbart än att fira våren med snittblommor. Det är dessutom tid att beskära många prydnadsbuskar och fruktträd under vårvintern. Kolla in mina bästa vårboostare.

Vårlökar till låns från trädgården

Alla krokusar, kungsängsliljor och pärlhyacinter jag köpt under åren planterar jag sen ut i trädgården. Det fina är att jag nu har ett fint utbud där i rabatterna. Så fort det blir tjälfritt går det alldeles utmärkt att gräva upp ett litet lökkluster som börjat skjuta skott och ta in. Är jorden fortfarande grävbar när de börjar se trötta ut inne så gräver jag ner dem igen. Bara ett litet lån liksom.

Inget lovar vår som krokusar.
Kungsängsliljan är vårens drottning i min trädgård.
Pärlhyacinter i blått är mina favoriter.

Kvistar från träd och buskar

Jag beskär trädgårdens unga fruktträd, sommarblommande buskar och vinbär under vårvintern. Beskärning som sker när växten är i dvala ger signal till att öka tillväxten senare under våren. Helt perfekt tycker jag som plockar in varenda kvist jag klipper bort.

Forsythian är en fantastisk vårboost med sina solgula blommor.
Vinbärsbladen är otroligt söta när de spricker ut och doften är ljuvlig, framförallt från de svarta vinbären.
Kvistar från äpple, körsbär och plommon är så vackra i blom men också efter att blommorna vissnat och bladen breder ut sig.

Grannträdgårdar och blomsteraffärer

När jag är ute och promenerar och ser någon som klipper fruktträd frågar jag gärna och jag får ta några kvistar, vilket brukar vara mer än välkommet. Det händer också att jag köper en kvist magnolia eller körsbär hos min lokala blomsteraffär eftersom detta är träd jag inte får rum med i min lilla radhusträdgård. Jag tycker att de står fina länge och det behövs bara nån liten kvist för att sprida en hel massa vårkänslor.

Som jag önskar att jag hade en trädgård stor nog för en rejäl magnolia. En blomma räcker för att ge vår i ett helt rum.

Smygstarta våren du med

Nu dröjer det inte länge innan vi blickar upp i svävande rosa körsbärsmoln. Men är du otålig som jag så passa på att fynda i en trädgård nära dig så länge om tillfälle ges. Spirande vår inne är minsann inte fy skam det heller!

Relaterade inlägg som kan intressera:

Allt gott!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)