Preppa ny odlingsyta på hösten för snabb start i vår

Nu är det toppentider för att anlägga ny odlingsyta inför våren. Odlingslusten är ofta stor efter en härlig sommar och i alla fall jag längtar efter nya sorter att testa till våren. Då är det perfekt att ytan är preppad och klar, redo för sådd. Har du en liten trädgård kanske en extra odlingslåda kan få plats och har du mycket yta kanske du vill utöka eller skapa en ny bädd. I båda fallen är det bra tid nu när det finns så mycket bra material i naturen som kan bli fin jord till våren.

I mitt fall ville jag göra både och. Jag skulle ha byggt nya fina odlingslådor vid sommarstugan i år men det har det inte funnits tid över till så nu blev det snabbvarianten med färdiga pallkragar istället samt en breddning av bädden som jag täckodlar i. Det fiffiga med pallkragar är ju att det är enkelt att flytta runt dem efter behov allt eftersom odlingen förändras och utvecklas. Ny odlingsyta med väldigt liten arbetsinsats.

Underjobbet är viktigast

Jag hade tur och fick hjälp med byggandet av min treåring. En perfekt trädgårdssyssla att göra tillsammans eftersom det är busenkelt att montera och lagom stora delar att bära runt på. Vi grundar runt kanterna med tidningar eller kartong för att hindra ogräs att växa upp. Är det aggressivt ogräs så lägg tjocka lager och gärna i hela botten, speciellt om det bara är ett svep. För oss räckte det i kanterna vilket även underlättar för de värdefulla maskarna att hitta in. Lägg inte plast eller markduk i botten då det hindrar de viktiga nedbrytarna.

Det enda som är lite pilligt tycker jag är att få det något så när jämnt men för det brukar jag ta hjälp av vattenpass. Det lönar sig att pilla lite med detta för det ser så trist ut när de sätter sig snett sen. Speciellt om det står flera på rad. I mitt fall byggde jag över hårt packade traktorspår så jag behövde både gräva ur och fylla upp där ramarna skulle stå för att få det jämnt. När nedersta svepet är jämnt så byggs resten på. Jag tycker att två till tre svep är lagom högt att odla i. Det blir en fin jordvolym och bra arbetshöjd.

Fyll med gott och blandat organiskt material

Sen är det dags att fylla upp med allsköns organiskt material, gärna lite blandat. Dels vedartat brunt men också grönt material eftersom de bidrar med olika näringsämnen. I detta fallet använde jag massvis med nedklippt hassel och spirea samt ormbunkar. Nu finns det även gott om höstlöv att ta hand om och inte minst säsongens sista gräsklipp. Det är bra att lägga på finare material ju högre upp i lådan du kommer. Varva gärna med en spade välmående jord med goda mikroorganismer och maskar, men det är inte nödvändigt. Överst brukar jag toppa med lite jord, vilken jag fyller på till våren då materialet har gått ihop sig och blivit kompakt. Det är på detta sätt jag byggt upp min trädgårdskompost, vilken du kan läsa om här.

Utökad täckodling

Kökslandet passade jag på att bredda en meter då jag behövde ny odlingsyta. Tidigare slutade landet vid grönkålen på bilden ovan och nu går det fram till de nya lådorna. Det kan vara bra att kantgräva för att få en tydlig gräns men på själva odlingsytan ligger gräset kvar. Även här grundar jag med ett lager tidningar där tjockleken får bero på det som ska kvävas under. På tidningarna läggs ett lager organiskt material. Det är bra att vattna lite på detta för att det ska hålla sig på plats om inte regn väntas inom kort. Detta lagret kommer jag att fylla på med höstlöv och gräsklipp vid nästa tillfälle vi åker ut till stugan.

Ny odlingsyta preppad och klar

Till våren är allt tungt förarbete redan gjort och det enda jag behöver göra är att gödsla med exempelvis bokashi, som du kan läsa mer om i detta inlägget, och kanske lägga på lite extra jord i pallkragarna. Sen är det bara att sätta igång med det roliga, att så.

Allt gott!

/Maria

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)