Pumpa- härlig att odla och användbar till mycket

Pumpa är riktigt roligt att odla och det går att göra så fantastiskt mycket av skörden. Det finns stor variation av sorter att välja på, så här gäller det att välja med omsorg för de tar stor odlingsyta i anspråk och det finns ju mycket annat odlingsvärt att få rum med. I år valde jag Nakenfröpumpa och Myskpumpa och de blev omedelbart barnens favoriter i köksträdgården.

Pumpa i odlingen

Plantorna växer snabbt så det räcker att så fröna några veckor innan du planerar att plantera ut plantorna. Plantorna är väldigt frostkänsliga och dukar lätt under om vädret missbedöms. Jag har lovat mig själv att inte plantera ut pumpa, zucchini eller gurka förrän i juni här i zon 2 och 3, men det tror jag minsann att jag bröt i år under dundervarma maj.

Plantera gärna i utkanten av odlingen för annars har du snart pumpa precis överallt. Eller sätt ett par plantor i komposten för de vill ha massor med näring under sommarveckorna.  Revorna blir många meter långa och får de landa i bördig jord så sätter de rötter och kväver det mesta med sina stora frodiga blad. Jag hann precis rädda morötter och palsternackor i tid i lådorna bredvid.

Samtidigt är det just denna frodighet som är så härligt med pumpa och den har ett stort dekorativt värde i köksträdgården tillsammans med zucchini. I år samodlade jag dessa med ringblommor vilket blev väldigt vackert när de blommade ton i ton. De fick växa intill stenmuren och det dröjde inte länge innan de hade klättrat över den och in i skogen.

Min yngsta trädgårdsmästare med nyskördad zucchini intill pumpa- och ringblomsodlingen.

Barnens favorit i köksträdgården

Våra pumpor har växt i vår distansodling vid stugan och det har varit det första som barnen har sprungit ut och kollat till när vi kommit dit. De växer synbart mellan besöken, både bladverk och pumpor, vilket gör dem väldigt roliga att följa. Det är ju dessutom något magiskt med att skörda något som nästan är för tungt att bära själv. När vi i slutet av september slutskördade plantorna innan frosten kom och drog ut revorna häpnades vi över längden och stegade upp 6 meter längs med dem. Imponerande från ett litet frö ändå.

Att välja sort

Det finns pumpor i alla storlekar, färger och former och vissa är mer uttalat goda matpumpor än andra. Butternutpumpan är väl kanske den mest kända och vanligast förekommande matpumpan i butik liksom i recept. Andra pumpor kan odlas enkom för att de är coola som de blågröna Hubbardpumporna eller de små söta vitrandiga Sweet Dumpling.

På skänken i matsalen samsas tre stora Nakenfröpumpor med en liten Myskpumpa och en randig Sweet Dumpling.

Utöver pumpans matvärde har den för mig också ett stort dekorativt värde, inte bara i köksträdgården utan även efter skörd. Hos oss har de prytt olika vrår istället för blomsterbuketter och gett hemmet en härligt höstig känsla. Efter skörd, innan frostens intåg, håller de sig många veckor inomhus i rumstemperatur om de är hela och oskadade.

Fundera alltså vad du vill använda pumporna till och välj därefter.

I år valde jag en stor och en lite sort. Den stora Nakenfröpumpan Olga och den mindre Myskpumpan eller Vintersquash som den också kallas. Nakenfröpumpan blev en riktig favorit på grund av de många användningsområdena och den kommer definitivt att återkomma i min odling. Dessa karvar vi till halloween och tar hand om både kött och frön från. Vill du läsa om tips och recept för användning av pumpa så kika i det här inlägget.

Tre frön av varje sort åkte i jorden och alla grodde finfint men på grund av platsbrist behöll jag bara tre plantor sammanlagt. Det är så roligt att ge bort plantor så det är ju ingen nackdel att peta ned nåt litet extra frö. Som bonus bytte dessutom jag och en kollega pumpor och jag ser nu fram emot att också testa Sweet Dumpling och ta frö från denna sötnos till nästa år om den är god.

Har du någon favoritsort att tipsa om?

Allt gott!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)