Odlingskalender- September

Odlingskalendern i september handlar mycket om att avsluta sommarsäsongen och sätta formen för höstens och vinterns köksträdgård. Fortfarande är det en del nysådder på schemat men mest handlar det om att skörda det arbete som gjorts under säsongen. Det är också en härlig tid för att strosa runt i odlingen och utvärdera årets insatser. Notera vad som har fallit väl ut och vad ska göras annorlunda nästa år.

De nyckfulla årstiderna

Varje år skiljer sig från de tidigare och det är svårt att dra slutsatser och planera alltför detaljerat i förväg. Istället gäller det att försöka vara lite mer flexibel i odlingen så att en är beredd på vad vädret levererar. Exempelvis genom att odla viktiga grödor på flera ställen och utnyttja även skuggigare platser. På så vis går förhoppningsvis grödan fint på nån av platserna i alla fall.

Ett svalare och regnigare år går många grönsaker långsammare men det är i alla fall rejält prunkande och grönt i september.

Förutsättningar och ambitioner

Jag försöker odla så mycket av vår familjs behov av frukt och grönsaker som jag förmår på mina två odlingsplatser. I lilla radhusträdgården i centrala Göteborg i zon 2 och på obegränsad yta vid sommarstugan en timme bort i zon 4 där jag också har växthus. Jag har också möjlighet att låna lite plats vintertid i grannens växthus här hemma.

Många av aktiviteterna som finns med i odlingskalendern finns beskrivna mer i detalj i andra inlägg. Dessa finns länkade i slutet av texten om du är intresserad att fördjupa dig i något moment. Eftersom jag odlar i zon 2-4 så kan aktiviteterna skjutas på för dig som odlar i de kallare zonerna eller göras med en gång i zon 1.

Att så och plantera i september:

Vid den här tidpunkten sår jag framförallt en gröda i storts sett överallt. Under och mellan det som ska höstskördas och övervintras får den växa som en matta- vintersallaten eller machesallaten som den ofta kallas i grönsaksdisken. Helt fantastiskt växer de små bladrosetterna under hela hösten och ger skörd hela vintern igenom. Det enda jag är säker på att är att jag aldrig kan så för mycket av denna godbit.

Den andra grödan som jag passar på att så lite överallt i krukor och tråg där det vuxit plantor som gjort sitt är ärtskott. De växer snabbt och klarar kylan fint. På så vis får jag en sista skörd innan krukorna ska städas undan för hösten.

Plantera

Plantera blir det en hel del av nu. Ofta har jag sått grödor på en plats där de kanske inte kan stå kvar under vintern utan behöver flyttas. Det mesta av tex purjolök och kål  flyttar jag hem till radhusträdgården från landet för att undgå älg och rådjur. Det är också dags att plantera ut julis sådder av tex sallat och spenat som jag sått i tråg för en sen höstskörd.

Att skörda i september:

Paprika, aubergine, zucchini, chili, morötter, tomatillo, majs, huvudkål, tomat, bönor, ärtor, blomkål- ja vad skördas inte nu.  I september skördar jag i stort sett allt förutom det av bladgrönt, kål och purjolök som ska övervintras.

En varm sommar mognar auberginen snabbt och nästan samtidigt men kyligare somrar behöver även september hjälpa fram de sista.

Grönsaker som aubergine, chili och pumpa kan få stå kvar till frostgraderna hotar för de behöver ofta tiden för att mogna om det inte varit en supervarm sommar. Även rotfrukter kan stå kvar länge i jorden för att slippa förvaras inne men i mitt fall skördar jag för att förekomma vildsvinen. När det blir kallare går djuren på precis allt i min skogsnära distansodling. Även det som ratats tidigare under säsongen eftersom de äter upp sig inför vintern.

Förra året tänkte jag slutskörda och flytta hem plantor i oktober men då hann älgen före så i år blir det redan i september. Tyvärr har jag redan fått den mesta kålen toppad redan i augusti så till nästa år får jag nog tyvärr skydda odlingen även om jag tycker att det känns tråkigt.

Blomsterkålen har toppats och skördats hårt av älgen redan i augusti.

De sista tomaterna skördas även de normalt under september om de klarat sig från bladmögel under säsongen. Även om de får vara i fred från djuren slutskördar jag när nattemperaturen smiter ner mot 5 grader. Risken är annars att de spricker av den stora temperaturskillnaden. De tomater som inte är röda eftermognar fint inomhus bara de har vuxit klart.

Vissa år blir det stora mängder för eftermognad. I det här fallet 20 kg som fick mogna inomhus och tas om hand allteftersom.

Att göra mer i september:

Jag gör en sista klippning av mina sommarbeskurna spaljéträd under JAS-periodens sista månad. Häckarna som klipptes nästan kala i början av perioden har redan återhämtat sig och är frodigt gröna igen.

Nu njuter jag om möjligt som mest av alla vackra sommarblommor för nu är överflödets tid snart förbi. Ännu ger luktärt och zinnior fantastiska buketter så länge jag fortsätter att plocka och plocka.

De flesta frön som jag gått och väntat på är mogna nu och plockas in för att torka men sorteras ofta först när den härliga utetiden är förbi. Det gäller att vara på sin vakt med paprikor och tomat så att inte de sista hinner ätas upp innan fröna räddas. Förra året åkte de sista padrones chilisarna på grillen så det blev till att så gamla frön i år. Som tur var tog de sig fint.

Vill du lära dig mer om frösamling så vill jag verkligen rekommendera min onlinekurs Odla dina egna frön från blommor och grödor där jag går igenom steg för steg vad du behöver tänka på för att odla frö från ett- och tvååriga växter.

Lätt att missa att plocka frön från såna här godbitar och slänga alla  på grillen.

Ett annat kärt men väldigt tidskrävande bestyr är att ta omhand all fantastisk skörd nu. Glöm inte att många grönsaker blir finfina om du stoppar in dem i frysen tex tomater, chili och riven zucchini. Skönt att ta till när det inte finns tid eller lust till att förädla.

Nu kan du äntligen beställa Odla Hållbarts härliga Odlingskalender med så- och skördelistor för varje månad i ett fint paket med fyra guider för året runt odling; Kallsådd, Serieodling, Odla för vinterskörd och Övervintring för tidig vårskörd. Den perfekta hjälpen till större skördar året runt i din odling!

Länkar till  inlägg relaterade till odlingskalender september:

Hoppas att vi alla får en varm och härlig första höstmånad!

/Maria

6 svar på ”Odlingskalender- September”

  1. Hej, Så glad att jag hittat din blogg! Så inspirerande och jag lever i lite samma situation med större odling på distans vid sommarhuset och nu nybliven radhusägare i stan där en mindre odling ryms. Även om jag iofs bor en bra bit norrut och därför har lite andra förutsättningar.

    Nyfiken på att du flyttar purjo! Hur gör du, några tips på hur de ska flyttas och trivas på nya platsen?
    Har tidigare flyttat grönkål vilket funkade fint.
    Använder du förresten bokashikompost, jag har precis startat en i stan men har inte ännu vågat mig på gräva ner ute… Tänker att en försluten tunna som jordfabrik kanske vore bra iom vi bor i ett villakvarter och eventuella skadedjur.
    Tack för all inspiration!

    1. Vad roligt att du har hittat hit Julia!
      Fint att höra att du också distansodlar och delar glädjen och klurigheterna det innebär. Purjon grävs upp helt enkelt och planteras på samma djup på nya platsen men tätare om du önskar om du inte har så stort. Nu ska den i huvudsak förvaras och inte växa så mycket.
      Bokashi är fantastiskt tycker jag och om du söker på bloggen hittar du mins bästa tips. Gräver du ner ordentligt så får du nog inga problem i stan. På landet däremot har jag fått jätteproblem med vildsvin som bökar upp men det har gått bra i flera år tidigare så det är värt att testa.
      Lycka till!
      /Maria

      1. Tack, då ska jag våga mig på att flytta purjon framöver!
        Passar på att fråga dig om pallkragar… Jag tänkte bygga upp två vid en södervägg på radhustomten men vi är ju ofta borta några veckor i stöten sommartid och funderar på om det är svårt att lyckas att hålla fukten i dessa? Hur brukar det gå tycker du? Brukar det bli svårare ju fler varv? Är ju fint att få upp dem en bit så jag tänkte testa med tre… De jag hade vid förra lägenheten (och dessutom bara ett varv pallkrage) torkade ut så snabbt tyckte jag…men de var å andra sidan inte täckodlade… Så med täckodling borde det iaf gå bättre.

        1. Bra resonemang! Svårt det där med att jämföra rakt ned i landet eller pallkrage. Jag brukar ofta jämföra med kruka eftersom det mest är tomater, paprika mm som jag odlar i pallkrage. Fördelen blir ju då att den är upphöjd och blir varmare än friland men att den stora jordvolymen speciellt om du har tre varv kan hålla betydligt mer fukt. Se tumma att ha rejält med organiskt material i botten och sen täckodla så ska det nog gå bra.
          Nån vänlig själ kanske kan vattna till om det är torra veckor 🙂

  2. Så fin sida du har ❤️ åh jättebra tips 👍. Jag själv har haft väldiga problem med gröna larver på all min kål så jag har snart gett upp 👹. Även min lila kål är det nån som äter på man blir ju bara så trött 😴. Har du några tips va jag ska göra

    1. Oj, vad tråkigt och som jag kan känna igen mig! Eftersom jag distansodlar kan det ibland dröja innan jag kommer it och ser larverna och då gäller det bara att plocka och plocka eller allra helst klämma de små äggen med en gång.
      När du har gett upp, det hände mig förra året, så beställer du hem turex (ett ekologiskt och biologiskt preparat som bara skadar larverna och inga andra). Jag testade första året nu och är jättenöjd.
      Har tyvärr helt missat dina kommentarer annars skumme jag varit rappare med svar 🙂
      Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)