Påskfint med påskliljor på lök i glasvas

Påsken är en härlig tid att fixa fint inför med all växtlighet som är på gång så här års.  Mina favoriter är de knubbiga, låga påskliljorna som får den rätta påskkänslan att infinna sig. Extra fina blir de arrangerade i små glasvaser med löken kvar tycker jag.

Fixa fina påskliljor på lök i glasvas så här:

Gräv försiktigt upp en klump med minipåskliljor eller köp en kruka som du tar av. Välj med omsorg utefter hur utvecklade de är beroende på hur snabbt du vill att de ska slå ut. Fullt utslagna blommor står bara ett par dagar och alltför lite utvecklade lökar utan svällande blomsterknoppar riskerar att inte utvecklas vidare inomhus. Jag ser gärna att knopparna fortfarande är spetsiga och slutna men tydligt utvecklade. Då vet jag att de står fint i ungefär en vecka och därefter kan jag klippa bort enstaka blommor som vissnat.

Separera dina lökar med händerna och var rädd om rotämnet längst ned. Det underlättar i nästa steg om du har de långa vita rötterna intakta.

Påskfint med påskliljor på lök i glasvas

Skölj sen av dina lökar försiktigt och försök få bort så mycket jord som möjligt. Välj ut passande småvaser efter storleken på dina lökar. Har du lite större öppningar kan du behålla ett par lökar tillsammans. Jag tycker även att små flaskor och kryddburkar är toppen till sånt här pyssel.

Det viktiga nu är att rötterna kommer ned i vasen men utan att löken dränks eller ramlar igenom. Nedre delen av löken kan vara i vatten utan  problem. Allteftersom påskliljan växer på höjden förändras vikt och balans så det är bra om löken kilas ned i hålet och inte vilar alltför lätt uppepå. Annars riskerar den att välta efterhand.

Sen är det bara att placera dem som du föredrar. Jag gillar att gruppera och hålla ihop på ett fat eller bricka som på bilden. De är också väldigt söta att placera ut i olika vrår som nedan eller kanske på rad längs mitten av bordet vid dukning. Eller en vas vid vart kuvert… ja väldigt lättplacerade med andra ord.

Fylla på pysselförrådet igen

Har du trädgård så glöm inte att plantera ut lökarna igen när de gjort sitt inne. På så vis har du nya blommor att plocka in nästa år igen. Jag sätter mina i lite olika lägen i trädgården. Några står soligt och kommer lagom till den tidiga påsken som vissa år kommer redan i mars. Andra står skuggigt större delen av dagen och kommer fint till den sena april påsken. På så vis kan jag också plocka in lökar i flera omgångar och fylla på efterhand som de vissnar.

Länkar till relaterade inlägg:

Glad Påsk!

/Maria

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)