Pepparkaksdeg till julens pepparkakor är otroligt lätt att göra själv och tar förutom vilotiden i kylskåpet bara en kvart att blanda ihop för hand. Detta blir en stor deg som kan förvaras i kylen genom hela december och plockas fram när baklusten infinner sig. Här hemma bakar barnen gärna pepparkakor ofta men inte så många åt gången. Superhärligt att dra igång ett litet bak under advent eller en mörk decembereftermiddag och njuta av den ljuvliga pepparkaksdoften. Julstämningen infinner sig varje gång, jag lovar.
Pepparkaksdeg massvis med pepparkakor (beroende på hur mycket deg bagarn äter)
Ingridienser:
- 4 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vatten
- 250 g smör
- 2 msk kanel
- 1 msk mald kardemumma
- 1 msk malda kryddnejlikor
- 0,5 msk mald ingefära
- 0,5 msk mald pomeransskal
- 1 msk bikarbonat
- 14 dl vetemjöl + mjöl vid utbakningen
Gör så här:
- Plocka fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och ta sen kastrullen från värmen.
- Skiva smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. Rör om dåd och då under tiden.
- Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös till en början. Arbeta ihop degen med en slev. Låt degen vila i kylskåpet, övertäckt eller inlagd i plastpåse, minst 1 dygn innan den bakas ut. Mjölet sväller nu och gör degen lättarbetad.
- Vid baktillfället sätts ugnen på 180 grader. Smörj en plåt med smör eller lägg på bakplåtspapper.
- Mjöla bakbord och kavel och kavla ut en liten bit i taget. Låt gärna resten av degen ligga i kylen då den är mer lättarbetad kall. Ta ut pepparkaksfigurerna med formar och flytta försiktigt över till plåten.
- Grädda kakorna i ca 8 minuter. Passa kakorna för de bränns så fort du vänder ryggen om.
Barnen bakar ofta själva här hemma med bara ett litet vakande öga på ugnen från mig. Det innebär att det blir lite svajiga och originella former. Inte så många hjärtan och granar men väl Nalle Puh, Tiger, Nasse eller Mumin och Lilla My. Minst lika goda och väldans stolta små sockerbagare.
Smaklig spis!
/Maria
Länkar till relaterade inlägg till pepparkaksdeg till vinterns godaste pepparkakor:
- Jularkiv med pyssel och recept
- Hemmagjord Wienernogat- så mycket godare än köpt
- Recept på ljuvlig chokladkola
- Recept på egen glögg- samla julens härliga smaker på flaska
- Årets julklapp TID och andra hållbara klappar
- Det återvunna plagget är årets julklapp- en hållbar signal
- Vinterfint utomhus i kruka
- Tips för hållbara jul- och vinterblommor