Äppelmos utan socker och tillsatser på två enkla sätt

Äppelmos går åt i mängder här hemma och är så fint att ha i frysen under hela året. Jag gör det helt utan socker och tillsatser men smaksätter ibland med kanel eller vanilj. Barnen toppar det gärna på flingor och gröt men äter det dessutom gärna bart, som slät kräm. Det går liksom inte att göra för mycket äppelmos. Moset kan kokas på två olika sätt beroende på äppelsort, tycke och smak.

Spara sommarens smaker utan konservering

Har du möjligheter att frysa det du syltar och saftar så behöver du inte tänka på att tillsätta socker för hållbarhetens skull. Vårt mos håller i frysen till nästa års äppeltider. Om det räcker så länge vill säga.

Häll upp moset på lagom stora burkar och frys det som inte ska ätas direkt. En burk i kylen håller under några veckor.

Äppelmos på skalade äpplen- passar mjöliga och fasta sorter

  • 2 kg äpplen
  • 1 dl vatten
  • Ev smaksättning som vanilj- eller kanelstång (fiskas upp efter kokning)

Skala och klyfta äpplena.  Skär bort kärnhuset. Koka dem med en bottenskyla vatten till de är mjuka, ca 10-15 minuter på medelhög värme beroende på äppelsort. Rör i botten då och då. När äpplena börjar falla sönder mixas de direkt i kastrullen. Häll upp på lagom stora burkar och frys det som inte ska ätas direkt. Håller i kylen under några veckor.

Äppelmos med skal och kärnhus- passar mjöliga sorter

  • 2 kg äpplen
  • 1 dl vatten
  • Ev smaksättning som vanilj- eller kanelstång (fiskas upp efter kokning)

Har du som jag sommaräpplen som Transparent Blanche går det fint att bara klyfta upp hela äpplena men ta bort skaft och skrufset på motstående sida först. Lämna skal och kärnhus. Klyfta äpplena och koka sedan dem med en bottenskyla vatten till de är mjuka, ca 20-30 minuter på medelhög värme. Rör i botten då och då.

Nu kan äpplena antingen mixas direkt i kastrullen om du vill behålla nyttigheter från kärnhus och skal. Vill du ha ett finare mos så pressar du massan genom en sil. Om du inte har passerredskap till hands vill säga.

Efter den lite längre koktiden blir skal och kärnhus så mjuka på sommaräpplena att de kan mixas till mos tillsamman med äpplena.

Du kanske är sugen på mera saft- och syltinspiration?

Ha det gott!

/Maria

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)