Tomatsoppa på färska tomater är fantastiskt gott och perfekt att laga såhär i tomattider. Den här soppan blir krämig, slät och görs helt utan mejeriprodukter. Enkel och god mat i säsong! Perfekt att göra en stor sats av på en gång.
Recept tomatsoppa för 4 portioner, perfekt att dubbla
- 1 kg färska tomater
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- olja att steka i (smör går lika bra om du föredrar det)
- 1 tsk grönsakssalt alternativt grönsaksbuljong
- 1 dl vatten
- 1 dl vita bönor (eller samma mängd grädde)
Fräs lök och vitlök mjuka och blanka några minuter på medelhög värme i fettet. Dela tomaterna under tiden. (Jag brukar skära med vass kniv rakt ned i skålen och delar på så vis de flesta tomater i ett huj.) Tillsätt grönsakssalt, vatten och tomater. Koka upp och låt puttra ca 20 minuter. Vätskenivån stiger allt eftersom tomaterna tillagas. Tillsätt bönor eller grädde, låt koka några minuter och mixa sedan slät. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med bladpersilja eller basilika och nåt extra drag med pepparkvarnen.
Njut!
Länkar till relaterade inlägg:
- Eftermogna tomater- utvärdering av tre metoder
- Gazpacho med zucchini- extra krämig kall tomatsoppa med sting
- Slät soppa på grönsaker- nyttigt gott och snabblagat
- Pumpa-recept och tips på användning
- Smakrik tomatsås på ugnsrostade tomater
- Recept på mild jordärtskockssopp med potatis
- Grundrecept på näringstät grön smoothie som är frisk och mättande
Allt gott!
/Maria
Kan man använda all sorts tomat och blanda hej vilt? Som körsbärstomater eller bifftomater?
Ja, verkligen…och inte minst de där spruckna eller lite rynkiga som legat lite för länge. Så bra när de tillagas 🙂
/Maria