Eget grönsakssalt som passar till allt och ersätter buljong

Grönsakssalt gjort på solmogna grönsaker och örter är ett fantastiskt sätt att bevara sommarens smaker. Det blir milt och fint med massor av smak och saltmängden kan anpassas lite efter användningsområdet. Det här saltet vill jag även använda som grönsaksbuljong så det har hög halt grönt för att ge djup smak till lagom sälta.

För det här användningsområdet vill jag ha massor av bladpersilja, lökblast och stjälk från rotselleri eller bladselleri, vilket ger en fin smakbotten till saltet. Utöver denna grund öser jag på med diverse örter som oregano, timjan, gräslök, dragon och även någon liten kvist av mynta och dill (gärna kronor).

Grundrecept Grönsakssalt

  • lika vikt hackade grönsaker/örter som salt
  • alternativt i volym 600 ml grönsaks-/örthack till 400 ml salt

Det här saltet blir alltså inte så salt, vilket är fint för vår saltkonsumtion men också för att vi kan använda det som buljong i matlagningen. Vill du ha ett saltare salt så doserar du lika volym grönt som salt.

Mitt grönsakshack väger jag och tillsätter sedan lika stor mängd salt, vilket jag mixar ihop till en slät smet. Vätskan i grönisarna är allt som behövs för saltet att dra ur smakerna. När inget extra vatten tillsätts går det dessutom relativt snabbt att torka det.

Saltsmeten breds sedan ut på bakplåtspapper för att torka på 50 grader i tork eller ugn. Jag brukar köra några timmar och sedan kan saltet självtorka resten av tiden tills det är helt torrt. Då pillar jag bort smeten från pappret. Ibland behöver jag gnugga saltsidorna mot varandra likt sandpapper för att få allt att släppa men det brukar gå fint.

Efter torkningen kör jag det i matberedaren igen för att få ett slätt och fint salt. Det går säkert fint att mixa med stavmixer också.

Grönsakssaltet använder jag sedan till att toppa mat med men även som alternativ till buljong där jag doserar ca 1 tsk salt till 2 dl vatten. Saltet blandar jag dock inte ut i vatten utan använder ungefär som buljongtärning och tillsätter det exempelvis när jag fräser grönsaker så att smakerna får blomma ut innan jag tillför vätska.

Flera härliga salter

Det går även fint att göra salter på mer matiga grönsaker som rotfrukter eller enbart med örter. En av mina favoritsmaker är chilisaltet nedan som du hittar recept på här.

Detta är bara en så bra gåbortis. Hoppas du vill testa!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)