Odlingskalender- Maj

Maj är nog min favoritmånad över de andra. Det är också en riktigt härlig odlingstid även om det är mycket som ska ske i maj. Som tur är brukar vädret bidra till gott om odlingsenergi och lust. I maj är oftast frostrisken över hos mig och jag planterar ut det mesta efter konsultation med väderapparnas långtidsprognoser. Sen är det direktsåddernas och de härliga bönornas tid.

De nyckfulla årstiderna

Maj kan hos mig i Göteborg innebära sommarvärme och havsbad men det förekommer också frostnätter vissa år. Jag har sen flera år tillbaka bestämt att jag inte ska plantera ut några gurkväxter förrän i juni eftersom jag har dödat alltför många under åren genom väderoptimism. Men med tillit till långtidsprognoserna har jag ändå brutit detta de senaste åren när vädret varit väldigt varmt och stabilt. Ofta har mina plantor bättre förutsättningar ute än inne så det finns vinster med att vara lite flexibel.

Förutsättningar och ambitioner

Jag försöker odla så mycket av vår familjs behov av frukt och grönsaker som jag förmår på mina två odlingsplatser. I lilla radhusträdgården i centrala Göteborg i zon 2 och på obegränsad yta vid sommarstugan en timme bort i zon 3. Jag har också möjlighet att låna lite plats vintertid i grannens växthus.

Många av aktiviteterna som finns med i odlingskalendern finns beskrivna mer i detalj i andra inlägg. Dessa finns länkade i slutet av texten om du är intresserad att fördjupa dig i något moment. Eftersom jag odlar i zon 2-3 så kan aktiviteterna skjutas på för dig som odlar i de kallare zonerna eller göras med en gång i zon 1.

Att så och plantera i maj

Utomhus

Sådd;

Nu direktsår jag i ofta i bäddarna men jag kompletteringssår även många sorter av framförallt bladgrönt i tråg för att kunna plantera ut när den första skörden av tex sallat är uppäten. Även sommarblommorna fyller jag på om jag tycker att jag saknar något.

 • Bönor
 • Potatis, den sista kommer i jorden
 • Mangold
 • Gröngödslingsväxter
 • Kompletterande sommarblommor och bladgrönt i tråg
 • Kompletterande tomatplantor
Nu är det äntligen dags för de fantastiska bönorna att komma i jorden. Borlottibönorna är en riktig favorit här hemma.

Plantera;

Nu planterar jag ut allt men hela tiden med ett getöga på långtidsprognosen och avvaktar om det kommer frostnätter. Har jag ändå satt ut något så skyddar jag med fiberduk. Utplanteringen sker lite i ordningen nedanför med hänsyn till köldtåligheten.

 • Olika typer av bladgrönsaker, tåliga
 • Ärtor och bondbönor, tåliga
 • Tomatplantor, tål kyla men inte minusgrader
 • Vintersådda sommarblommor, tål kyla men inte minusgrader
 • Paprika, chilli, aubergin, kronärtskocka slokar vid enstaka plusgrader men piggar på sig igen. Tål inte minusgrader.
 • Gurkväxter, tål inte kyla utan bör hållas inne tills över 5 plusgrader nattetid
Gurkorna var tvungna att komma ut tidigt i år men fick en bra ställning som lätt kan täckas med väv. Hela backen kan flyttas in i växthus eller inomhus vid behov.

Inomhus

I maj är alla mina försådder inomhus gjorda men jag passar på att se över om något behöver fyllas på. Det händer absolut att sådder inte faller ut så väl som jag önskat och då är maj en bra uppsamlingsmånad. Speciellt bra är det att fylla på med gurkväxterna från aprils kalender eftersom de växer så fort.

Att skörda i maj

Nu börjar det verkligen finnas bladgrönsaker i ett överflöd. Övervintrad sallat och kål går i blom och spenat i alla olika stadier likaså. Nu passar jag på att förvälla och frysa in en första omgång spenat eftersom jag har gott om plantor nu.

Den första rabarbern kan plockas för att göra fruktremmar och paj eller ett efterlängtat saft- eller syltkok.

Fruktremmar på rabarber blir så goda och slinker lätt ned hos både stora och små. På röda stjälkar blir färgen riktigt karamellig.

Att göra mer i maj

Nu håller jag extra koll på ogräs som går i blom och försöker plocka av tex maskrosor innan de fröar. Jag låter dem gärna blomma med sina vackra små solar först eftersom de är toppenmat för våra pollinatörer nu när det inte finns så mycket annat som blommar. Det är också fint att tänka på att sätta ut en vattenskål för insekterna där de kan komma och dricka. Tänk på att lägga i stenar de kan landa på så att de inte drunknar.

Blomfägring

Nu frossar jag i hägg och syren! Hela huset fylls av den fantastiska doften bara med hjälp av några få kvistar.

Krukor fylls med olika kombinationer av sommarblommor och perenner. Några av mina favoriter för kruka är zinnia, sommarlövkoja, krasse, rosenskära, luktärt och jätteverbena.

Det är äntligen dags för pelargonerna att få flytta ut och det blir helt plötsligt lite plats på fönsterbrädorna igen. Så skönt!

Länkar till  inlägg relaterade till odlingskalender maj:

Hoppas att du hittar nåt nytt att testa och tipsa gärna i kommentarerna om du har något du vill dela med dig av.

God odlingslycka!

/Maria

2 svar på ”Odlingskalender- Maj”

 1. Hej på dig
  Maria
  Det är första gången att kontakta en professionell odlare i Göteborg
  Jag tror att du var jätte bra att beskriva enkelt och tidligt.
  Jag gällande det väldigt mycket.
  Så tackar dig för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *