Odlingskalender- December

December brukar vara ganska fartfyllt här hemma veckorna fram till jul. Det blir en hel del växtpyssel både inne och ute för att komma i rätt julstämning och för att göra vinterfint. Sen när julstöket lagt sig i mellandagarna njuter jag för fullt över att plocka med fröer och skissa på nästa säsongs odling. Jag försöker summera året som gått, både gällande odlingen och för livet i stort, för att se så att ambitionsnivån för nästa år hamnar rätt. Öka på eller minska ner efter energi och tid så att odlingslusten hålls intakt. Det är en fantastisk känsla att varje odlingssäsong kommer med möjligheterna att skapa något helt nytt.

De nyckfulla årstiderna

Varje år skiljer sig från de tidigare och det är svårt att dra slutsatser och planera alltför detaljerat i förväg. Istället gäller det att försöka vara lite mer flexibel i odlingen så att en är beredd på vad vädret levererar. Vintrarna kan vara både milda och hårda så vill du försöka övervintra grönsaker kan det vara hjälpsamt att flytta dem till köksträdgårdens mest skyddade ytor eller skydda dem med ris, löv eller halm.

Genom att ge växterna skydd för kylan kan du öka chanserna för att de ska övervintra. Tex kronärtskockor som helt vissnar ner under vintern. Bilden är tagen på vackra skydd av granruskor i Gunnebo slotts köksträdgård.

Förutsättningar och ambitioner

Jag försöker odla så mycket av vår familjs behov av frukt och grönsaker som jag förmår på mina två odlingsplatser. I lilla radhusträdgården i centrala Göteborg i zon 2 och på obegränsad yta vid sommarstugan en timme bort i zon 3. Jag har också möjlighet att låna lite plats vintertid i grannens växthus.

Många av aktiviteterna som finns med i odlingskalendern finns beskrivna mer i detalj i andra inlägg. Dessa finns länkade i slutet av texten om du är intresserad att fördjupa dig i något moment. Eftersom jag odlar i zon 2-3 så kan aktiviteterna skjutas på för dig som odlar i de kallare zonerna eller göras med en gång i zon 1.

Att så i december

Utomhus

Har du inte fått ner vitlöken ännu så är det perfekt tid att sätta den nu.

I de kallare delarna av landet är det perfekt att dra igång kallsådderna utomhus nu. Det viktiga är att kylan håller i sig så att det inte blir någon längre period med mildväder då fröna kan gro eftersom de i så fall dör när kylan kommer tillbaka igen. I södra Sverige är det bättre att vänta med vintersådderna till januari då den metrologiska vintern först brukar infinna sig.

Inomhus

De allra första fröerna som kommer i jorden inför nästa säsong i min odling är chili av Chinense sorterna. De har väldigt lång utvecklingstid och en kall eller kort sommar kan det vara svårt att mogna fram frukterna utomhus i tid varför de med fördel kan sås redan nu. Hos mig kommer de ofta i jorden under julledigheten, antingen i slutet av december eller i början av januari.

Den otroligt vackra men oh så starka CGN 21500 är en chili av sorten Capsicum Chinense som behöver gott om tid på sig att mogna och därmed skifta från svartgrön till aprikoslila.

Skott och groddar

Det går ju att odla det mesta inomhus även under vintern men det krävs en hel del extra belysning för att förse växten med tillräckligt ljus vilket är begränsande för många däribland jag själv. Skott och groddar däremot, klarar sig helt utan ljus eller med det lilla som ges.

Favoriter här hemma är ärtskott, rädisskott, krasse och vitlöksblast av det som kräver lite ljus. Sen finns det ju en hel uppsjö med härliga frön, linser och bönor som kan groddas helt utan ljus. Det fantastiska med groddar är att näringen i de hårda torra fröerna dessutom blir mer biotillgängligt, med andra ord lättare för kroppen att ta upp.

Från vänster till höger finns groddbox med tre fack och dessutom plats för en liten takodling med skott, i detta fall rädisskott, ärtskott i mitten och längst till höger ses vitlöksblast i kruka.

Att skörda i december

Ännu står mycket kvar grönt ute i köksträdgården. Fortfarande finns det en hel del att äta som olika sorters kål, lök, jordärtskocka, örter och vintersallat. Dessutom finns det mycket kvar av tex olika sorters lök, potatis, pumpa som jag ser till att odla ett överflöd av så att det ska räcka under hela vintern. Allra mest uppskattar jag nog de olika grönsaksröror av tomat, aubergine och zucchini som ligger i frysen och snabbt omvandlas till en härlig måltid med smaker från sommaren.

Att göra mer i december

Vid den här tiden plockar jag fram och sorterar alla mina fröer. Eftersom jag tar en hel del fröer själv kan det fortfarande finnas fröer att sortera om det har varit en intensiv höst. Det är otroligt rofyllt att sorter frön och vika påsar under lugna jullovsdagar. Jag inventerar frösortimentet och bestämmer vad jag vill komplettera med till nästa säsong.

Borlottibönor sorteraas efter att de har legat och torkat till ordentligt i en papperspåse.

Mina backar med övervintrande spenat och annat grönt mår bra av lite extra skydd nu inför den kallaste delen av vintern. Ett extra skyddande lager eller att få flytta in i växthus är toppen nu.

Vinterfina planteringar i krukor som håller genom hela vintern får du lätt med några sparade kålplantor, några rödlökar och annat fint från skog eller köksträdgård. Jag lägger gärna på några juläpplen till fåglarna som jag fyller på då och då. Fågelmatarna kan ju nästan inte fyllas ofta nog så det är bra att stödja de små liven på flera fronter.

Länkar till relaterade inlägg för december odlingskalender:

Hoppas ni får ett fint slut på odlingsåret!

/Maria

3 svar på ”Odlingskalender- December”

 1. Hej Maria!
  Vill gärna tipsa om att jag brutit av grenar ifrån min sprouting broccoli och satt direkt i plastkrukor med jord. De placerades i mitt kallväxthus i Malmö. De verkar alla ta sig.
  Broccolin har jag haft i två år. Även bladen är goda att äta.
  Kanske är det så att man kan bryta av grenar även från andra sorters kålplantor och föröka dom på det viset.
  Vänliga hälsningar
  Anki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)