Odlingskalender- November

November är kanske den mest kravlösa månaden av alla i min odling. Det finns massor med möjliga aktiviteter om energi och tid finns, samtidigt som inget absolut måste göras nu. För mig handlar det mycket om lust och ofta beror det på vädret om odlingen tar mycket plats i november eller inte. Nya bäddar skapas och odlingsytor preppas och bäddas in för nästa år. Ofta kommer vitlöken i jorden nu, övervintring av plantor förbereds och den härliga inomhusodlingen drar igång. Det går verkligen att odla året runt för den som vill!

De nyckfulla årstiderna

Varje år skiljer sig från de tidigare och det är svårt att dra slutsatser och planera alltför detaljerat i förväg. Istället gäller det att försöka vara lite mer flexibel i odlingen så att en är beredd på vad vädret levererar. Vintrarna kan vara både milda och hårda så vill du försöka övervintra grönsaker kan det vara hjälpsamt att flytta dem till köksträdgårdens mest skyddade ytor.

Här skyddas spenaten mot tidig novembersnö med ett lager fiberduk.

Förutsättningar och ambitioner

Jag försöker odla så mycket av vår familjs behov av frukt och grönsaker som jag förmår på mina två odlingsplatser. I lilla radhusträdgården i centrala Göteborg i zon 2 och på obegränsad yta vid sommarstugan en timme bort i zon 3. Jag har också möjlighet att låna lite plats vintertid i grannens växthus.

Många av aktiviteterna som finns med i odlingskalendern finns beskrivna mer i detalj i andra inlägg. Dessa finns länkade i slutet av texten om du är intresserad att fördjupa dig i något moment. Eftersom jag odlar i zon 2-3 så kan aktiviteterna skjutas på för dig som odlar i de kallare zonerna eller göras med en gång i zon 1.

Att så och plantera i november:

Vitlöken planterar jag under november eller december beroende på vad som passar bäst. Jag har gjort test för att jämföra och det gör ingen skillnad för skörden när jag sätter den under den här perioden. Det enda jag försöker undvika är att sätta den för tidigt så den hinner gro men det är inga problem om jorden hunnit frysa lätt.

Att sätta olika sorters lök är perfekt för barnen att hjälpa till med en fin höstdag. Rejäla klyftor istället för småpilliga fröer.

Andra köldtåliga löksorter går också att experimentera med för den nyfikne. I år sätter jag tex hälften av mitt utsäde av potatislök för att jämföra med vårsådden.

Jag flyttar över de plantor av tex spenat som jag tänker övervintra från bäddarna till odlingsbackar för att skydda under lock eller i växthus. Kan jag hålla dem levande väntar en stor och tidig skörd i vår- betydligt mycket tidigare än de vintersådda plantorna.

Spenaten är den grödan jag övervintrar allra mest av eftersom den ger så mycket, men jag har också gjort en hel del andra experiment för att se vad som är värt att satsa på i min trädgård. Allt på bilden nedan övervintrar fint skyddat och en del klarar sig också på friland. Jag rekommenderar alla att testa sig fram för att se vad som funkar i den egna trädgården.

Inomhus finns desto mer att pyssla med under de kalla månaderna. Nu har vi precis slutskördat ärtskotten ute och det är dags att odla dem inomhus istället. Trots att ljuset är bristfälligt nu växer de fint i olika formar inne. Vid den här tiden drar jag också igång att grodda fröer som ett fint och näringsrikt tillskott till det gröna som finns kvar i köksträdgården. Med lite ansträngning klarar vi behovet av bladgrönt och slipper köpa trist importerad sallat i plastförpackning från mataffären.

Ärtskott växer fint inne och är superlätt att odla. Spännande att odla med barnen och deras absoluta favoritblad.

Att skörda i november:

Nu är de flesta fruktgrönsaker uppätna eller preppade för senare behov i skafferi och frys. Fortfarande ligger pumporna på eftermognad och pryder olika vrår i huset. Vi brukar börja äta av dem i oktober och först i februari/mars brukar de sista gå åt. Pumpor är verkligen fantastiskt hållbara och användbara!

Ute står all kål fortfarande fin men för säkerhetsskull äter vi upp tatsoi, pak choi och annan asiatisk kål innan alltför kraftig kyla kommer för då brukar de stryka med. Detsamma gäller för all sallat som bör skördas på denna sidan nyåret i alla fall. Förutom vintersallat eller så kallad machesallat som står fin genom hela säsongen och sätter ny fart till våren. Även romansallat och bindsallat av sorten Little Gem brukar klara några vändor med rejäl kyla och står fin här hos mig genom flera perioder av snö och frost.

Little Gem klarar att frysa några omgångar i köksträdgården och är ändå superfin och spänstig att äta till skillnad mot om den fryser till efter skörd då den blir sladdrig och tråkig.

Jordärtskockorna är superfina nu och behöver knappt skalas. Vi brukar skörda en del nu innan tjälen sätter in men de flesta sparar vi till våren då det inte finns så mycket kvar att äta i köksträdgården. Allra bäst lagras de i jorden!

Att göra mer i november:

Nu har de flesta löven fallit här hos mig och det finns så mycket bra odlingsmaterial till hands. Nedvissnade växtdelar och löv är perfekt att samla ihop och skapa nya odlingsbäddar av. Det är också toppen att täcka tomma bäddar för att isolera och hålla igång mikrolivet under vintern. Har du dessutom koll på vart du ska vinterså är det lika bra att gödsla och göra fint på de platserna redan nu så du kan så även i frusen jord.

Genom att fylla nya odlingslådor med organiskt material som toppas med ett lager jord att odla i så skapas en effektiv jordfabrik som omvandlar trädgårdsskräp till jord på bara en säsong.

Vid den här tiden är det läge att titta lite extra under eklöven i skogen. Har du tur att hitta groddade ekollon så plocka in och sätt i småvaser. De små ekarna blir ett superfint komplement till julblommor som annars står väldigt kort. Även kastanjer kan plockas in och groddas, men om det inte varit så kallt ännu så behöver de köldbehandlas i frysen nån vecka för att kunna gro.

Nu passar jag också på att gulla lite extra med mina krukväxter. Jag klipper, duschar och försöker att komma ihåg att ge en skvätt guldvatten, prima näringslösning bestående av en del kiss och 10-15 delar vatten, en gång i veckan.

Nu kan du även beställa Odla Hållbarts härliga Odlingskalender med så- och skördelistor för varje månad i ett fint paket med fyra guider för året runt odling; Kallsådd, Serieodling, Odla för vinterskörd och Övervintring för tidig vårskörd. Den perfekta hjälpen till större skördar året runt i din odling!

Länkar till  inlägg relaterade till odlingskalender november:

Allt gott!

/Maria

2 svar på ”Odlingskalender- November”

  1. Hej! Har hittat hit ganska nyss och känner att det är hjälpsamt med inspiration från någon som odlar i samma ända av landet 🙂
    Du skriver att potatislöken kommer i jorden samtidigt som vitlöken, och då undrar jag om du har bra tips på var jag kan få tag på just potatislök? Ända sedan jag första gången hörde om denna lök så har jag försökt hålla ögon och öron öppna men har inte hittat den till salu någonstans.

    1. Hej Charlotte, vad roligt att du har hittat hit 🙂 Jag har fått mina till skänks av en odlarkompis och det är lite så de delas. Tyvärr smittades mina i år av lökblastmögel från intillväxande sättlök så jag har inga att dela men jag skulle slänga ut frågan i en odlingsgrupper på facebook om du är medlem i någon sådan. Det finns många som gärna säljer frön och lökar. Jag sparade några fina ex och ska försöka odla upp dem i kruka igen skyddat från resten av odlingen om de bär på sporer.

      Lycka till!

      /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)